Bilieto į Marsą siekiantis lietuvis: kelionė įmanoma jau šiandien  (5)

Organizacija „Mars One“ į Marsą planuoja nuskraidinti pirmuosius žmones, kurie turės įkurti koloniją ir liks ten gyventi. Bilieto į vieną pusę siekiantis lietuvis Marijus Byčius pasakoja, kad 2018 m. išskrenda misija, kuri Marse pastatys pirmuosius statinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Statiniai bus pastatyti. 2018 m. išskrenda misija, kuri privalo pastatyti statinius (netgi atsargines kopijas ypatingiems atvejams), kuriuose ir bus apsigyventa. Tik gavus žalią šviesą, kai bus išgaunamas vanduo, bus elektra, iš Žemės išskris misija“, – teigia M. Byčius.

– Pone Byčiau, Jūs vienas pirmųjų dar prieš konkurso pradžią ieškojote būdų, kaip užsiregistruoti. Kodėl?

– Jokiu būdu nenorėjau praleisti tokios progos. Nemanau, kad tokių progų gyvenime pasitaiko labai dažnai. Be to, tikiu, kad skrydis į Marsą tikrai bus vadinamas amžiaus įvykiu.

– Kuo gyvenime užsiimate?

– Dirbu darbe, susijusiame su informacinėmis technologijomis.

– Jūsų darbas ir gyvenimas su kosmosu nėra labai susijęs?

– Ne.

– Konkursas vyksta visame pasaulyje. Kiek yra dalyvių?

– Kiek daugiau nei 202 tūkstančiai.

– Pažįstate kitus dalyvius?

– Deja, ne. Norėtųsi susipažinti, sužinoti, kokie tai žmonės. Kai vyksta konkursas, smagu pažinoti savo konkurentus. Vis dėlto šiuo atveju tokios galimybės beveik nėra, nes programos iš dalies anoniminės – skelbiamas tik žmogaus vardas ir nuotraukas. Pavardes žino tik organizacija. Taigi, jei pats žmogus nepaskelbia, informacija nėra žinoma ir nėra kitų būdų su juo susisiekti.

– Jūs galvotumėte skristi tik į Marsą ar ir į kitas planetas?

– Į kitas dabar, ko gero, ne.

– Ar todėl, kad nėra galimybės?

– Jeigu ir būtų galimybė, net man būtų kiek per toli. Marsas atrodo kaip aukso viduriukas. Mėnulis būtų per arti, o koks Jupiterio palydovas – jau per toli.

– Vyksta didžiulis konkursas. Kiek žmonių bus atrinkta į finalą?

– Kol kas planuojama atrinkti šešias grupes, iš kurių viena, išrinkta viso pasaulio gyventojų, skris pirmoji. Grupę sudarys keturi žmonės.

– Iš viso 24 žmonės iš daugiau nei 200 tūkstančių? Kodėl Jus reikėtų pasirinkti?

– Dėl mano asmeninių savybių, kas yra pagrindinis šio konkurso kriterijus (psichologinis stabilumas, gebėjimas nedideliame plote gyventi ir sutarti su kitais žmonėmis). Ketverius metus gyvenau Indijoje. Teko gyventi įvairiuose kambariuose. Vienas iš jų buvo nedidelis, o ten mūsų gyveno dvylika. Vietos buvo tik atsigulti. Taip pragyvenau trejus metus ir nemanau, kad Marsas būtų didesnis iššūkis.

– Bet Jūs galėjote išeiti, į kambarį grįždavote tik pernakvoti. Kiek kelionė užtruks šiuo atveju?

– Septynis mėnesius.

– Septynis mėnesius Jums reikėtų būti susiglaudus su kitais įgulos nariais. Tai didžiulis iššūkis.

– Nemanau, kad didžiulis. Tai iššūkis, kuris mane labai vilioja.

– Ar aiškūs atrankos kriterijai?

– Dabar, išskyrus psichologinį kriterijų, ribojamas ūgis – turi būti nuo 1 m 57 cm iki 1 m 90 cm. Taip pat turi būti geras regėjimas arba toks, kurį galima pakoreguoti kontaktiniais lęšiais.

– Bilietas į vieną pusę. Jūs esate neseniai vedęs. Ką sako žmona?

– Atsakymą palikčiau jai.

– Ji žino, kad Jūs norite skristi?

– Taip žino. Ši tema su ja aptarta.

– Kaip ji sureagavo?

– Tikrai nesidžiaugia – nemeluosiu. Kita vertus, ji pati puikiai supranta, kokia tikimybė. Šiuo atveju tikimybių teorija tikrai jos pusėje.

– Jeigu sulauktumėte šeimos pagausėjimo, pakeistumėte savo sprendimą?

– Tuomet sprendimą galbūt peržiūrėčiau, bet dabar labai sunku prognozuoti.

– Ar konkursas kiek nors kainuoja, ar jis visiškai nemokamas?

– Reikėjo sumokėti apie 50 Lt už programą. Pats dalyvavimas programoje ne tik kad nemokamas, bet dalyvis, patekęs į apmokymus, gaus algą. Jis taps visaverčiu „Mars One“ darbuotoju, jam bus mokama mėnesinė alga, nes jis visą laiką turės skirti būtent tam reikalui.

– Įsivaizduokime, kad Jūs nugalėjote. Kas bus toliau? Kiek laiko ruošitės kelionei į Marsą?

– Visą laiką, t. y. septynerius metus nuo atrankos pabaigos, bus ruošiamasi. Iš esmės visą laiką bus gyvenama su kitais trimis komandos nariais. Vienam iš narių pasakius „ne“ dėl sveikatos problemų ar kitų priežasčių, likę trys žmonės taip pat nebegalės dalyvauti.

– Ar septynis mėnesius truks kelionė tik į vieną pusę, ar į abi?

– Atgal skrydžio nebėra. Yra skrydis tik į vieną pusę. Ten nuskridę žmonės nebegrįš.

– Kaip bus atrinkta grupė, skrisianti į Marsą?

– Balsuos viso pasaulio žmonės, nes organizatoriai nusprendė, kad tai neturi būti kelių žmonių sprendimas. Organizatoriai tiesiog atrinks kandidatus, kurie tiktų.

– Tai bus pasaulinio lygio realybės šou?

– Taip, tai bus realybės šou. Iki skrydžio bus ir balsuojama, nes reikės nuspręsti, kurie keturi žmonės skris.

– Kuo Jūs skrisite? Kaip vyks procesas? Ar šiuo metu daugmaž aišku?

– Procesas gali būti keičiamas, jei keisis technologijos, nes per dešimt metų jos labai pasikeičia. Programa buvo pradėta tik tada, kai buvo įsitikinta, kad su šių dienų technologijomis tai įmanoma. Suplanuota, kaip tai vyktų, jei vyktų rytoj. Tai būtų tam tikras modulis, kuriuo buvo nuskraidintas paskutinis Marso visureigis. Jame būtų tie keturi dalyviai. Modulis pakiltų, prisišvartuotų prie stoties, kur yra tarp Žemės ir Marso. Su visa stotimi (joje vyktų gyvenimas kelionės metu, kad būtų daugiau vietos) būtų nuskrendama iki Marso. Tuomet modulis, kuriuo buvo pakilta, atsiskirtų ir nusileistų Marse.

– Klausytojas domisi, ar nėra taip, kad pašnekovas galvoja tik apie save ir ignoruoja šeimą?

– Labai smagus klausimas. Iš tiesų nemanau, kad tai darau vien dėl savęs. Žinoma, norisi būti pirmuoju, kita vertus, manau, kad tai labai didelis žingsnis visai žmonijai. Tikiu, kad būčiau labai tinkamas dalyvis, ypač pasižiūrėjęs daugelio kitų dalyvių filmukus. Tai nėra asmeninis pasiekimas. Asmeninis pasiekimas gali būti nusipirkti automobilį ar namą. Šiuo atveju tie keturi žmonės atstovaus visai žmonijai. Tad apie egoizmą kalbėti kiek keista.

– O draugai nebando atkalbėti?

– Draugai ir kiti artimieji būtų daug labiau nustebę, jei aš šioje programoje nedalyvaučiau.

– Klausytojas teiraujasi, ką Marse veiksite, juk ten nėra jokių statinių.

– Statiniai bus pastatyti. 2018 m. išskrenda misija, kuri privalo pastatyti statinius (netgi atsargines kopijas ypatingiems atvejams), kuriuose ir bus apsigyventa. Tik gavus žalią šviesą, kai bus išgaunamas vanduo, bus elektra, iš Žemės išskris misija. Kitaip neskris.

– Jei neras vandens, nepastatys statinių, misija išvis neįmanoma?

– Vandens jau rado ir sugalvotas būdas, kaip jį išgauti. Bus garinamas vanduo iš žemės. Pati misija leisis tose vietose, kur jo daugiau, kad būtų lengva išgauti ilgą laiką. Pačios misijos tikslas – Marse sukurti visavertę koloniją.

– Yra apskaičiuota, kiek ilgai ten bus galima išgyventi?

– Apskaičiuota, kad maistas bus skraidinamas vienam žmogui, o likusiems trims turės būti auginamas vietoje.

– Kiek metų – penkerius, dešimt, dvidešimt?

– Tas tiksliai nenurodoma. Mano spėjimu, skaičiuojama dvejiems metams iki kitos misijos, kai bus atskraidintos papildomos atsargos, nes tada jau reikės mažiau papildomų dalykų, kurie bus skraidinami pačiai pirmai misijai.

– Pone Byčiau, Jūs tikite, kad tokia kelionė įvyks?

– Taip, tai įmanoma jau šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Deividas Jursevičius
(8)
(0)
(0)

Komentarai (5)