Astronautai TKS orbitoje pamatė keistą, didžiulį, už atmosferos ribų susiformavusį debesį  (3)

Penktadienį pro Tarptautinės kosminės stoties (TKS) iliuminatorius astronautai išvydo ir nufotografavo keistą ir netikėtą reginį, informuoja "UniverseToday.com". "Nežinome, kas tai, tačiau tas debesis atrodė įstabiai ir buvo nepaprastai didelis", - socialiniame tinkle "Twitter" žinutę parašė NASA astronautas Maikas Hopkinsas (Mike Hopkins).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronautai mano, kad tai – kažkokios į orbitą kilusios raketos dūmų driekanos. Kas galėjo palikti tokius debesis? NASA pastarosiomis savaitėmis dėl finansų įšaldymo į kosmosą nieko neskraidina.

"Nežinant tikslios datos, laiko ir vietos, tiksliai pasakyti, kas galėjo palikti tokius pėdsakus, neįmanoma, - tvirtina tinklalapio "Zarya.info", į kurį informacijos kreipėsi "UniverseToday.com" ekspertai, redaktorius Robertas Christis (Robert Christy). – Man atrodo, tai galėjo būti balistinė raketa, spalio 10 d. paleista iš Kapustin Jaro (Kazachstanas). Jei fotografija daryta virš Rytų Europos ar Centrinės Azijos, labai tikėtina, kad tai – šios raketos palikti dūmai."

Rusijos karinių pajėgų tinklalapyje "RussianForces.org"  informuojama, kad spalio 10 d. buvo atliktas sėkmingas bandomasis balistinės raketos "Topol/SS-25" skrydis. Raketa buvo paleista iš Kapustin Jaro į Sari Šagano bandymų poligoną Kazachstane. Rusijos Raketinių pajėgų atstovų teigimu, bandymo metu buvo tikrinamos tam tikros "Topol" raketos charakteristikos ir testuojamas Sari Šagano poligono sistemos, taip pat "naujas kovinis krovinys, skirtas tarpžemyninėms balistinėms raketoms".

Galbūt daugelis mano, kad tarpžemyninės balistinės raketos yra nebeegzistuojantis Šaltojo karo reliktas, tačiau, kaip rašoma Vikipedijoje, "2009 m. visos penkios nacijos, turinčios nuolatinį mandatą Jungtinių Tautų saugumo taryboje (United Nations Security Council), disponuoja veikiančiomis ilgojo nuotolio balistinių raketų sistemomis: visos, išskyrus Kiniją, turi iš povandeninių laivų paleidžiamų balistinių raketų, o Rusija, JAV ir Kinija taip pat turi sausumos balistinių raketų." 2008 m. tarpžemyninės balistinės raketos bandomąjį skrydį atliko Izraelis, 2012 m. – Indija. Praėjusių metų gruodį nemenką triukšmą sukėlęs bandymas Šiaurės Korėjoje, kurį šalies atstovai oficialiai įvardijo kaip Š. Korėjos palydovo iškėlimą į orbitą, kaip manoma, buvo taip pat tarpžemyninės balistinės raketos bandymas. "Didžiulis debesis už atmosferos ribų susiformuoja po iširimo", - "Twitter" paskelbė kitas TKS dirbantis astronautas, italas Luka Parmitanas (Luca Parmitano). R. Christis pastebėjo, kad raketos paleidimo momentu TKS skriejo virš Irano, šiaurės rytų kryptimi (Mongolijos link). Tuo metu Kapustin Jare turėjo būti saulėlydis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(0)
(3)

Komentarai (3)