Maskvos centre atsiras alternatyva Raudonajai aikštei – modernus parkas su tundra, stepe, pelke ir miškais (Foto, Video)  (0)

Pačiame Maskvos centre, Kremliaus ir Raudonosios aikštės pašonėje, suplanuota neįprasta investicija. Čia planuojama įkurti parką, jungsiantį savyje keturias dideles Rusijos ekosistemas. Tai bus pirmasis viešas miesto parkas, Rusijos sostinėje įrengtas po 50 metų pertraukos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Zariadės“ parkas įsikurs šalia Raudonosios aikštės, vietoj 2006 metais nugriauto viešbučio „Rosija“. Projektą parengė konkursą laimėjusi Niujorko bendrovė „Diller Scofidio + Renfro“. Parko projektas paremtas principais, kurie tarpusavyje dera gamta ir miestas, rašoma specialiai šiam projektui skirtame interneto puslapyje parkzaryadye.com. Esą žmonėms nebus primetami konkretūs maršrutai, o augalai augs be didesnės kontrolės. Parko teritoriją ketinama padalinti į keturias dalis, atitinkančias Rusijos ekosistemas: tundrą, stepę, mišką ir pelkes. Visa tai leisis iš viršaus į apačią, iš šiaurės rytų į pietvakarius terasomis. Zonos susikirs, vienos pereis į kitas ir tokiu būdu kurs pagrindinius parko objektus. Parko architektūra siesis su Kremliaus pastatais ir moderniosiomis technologijomis prikaustys lankytojų žvilgsnius. Žadama, kad tai bus grynai maskvietiškos kultūros, istorijos ir kraštovaizdžio reginys. O moderniųjų technologijų parke netrukus: suplanuota, kad specialiai reguliuojama temperatūra, vėjo kryptis, natūralios šviesos imitacija sukurs dirbtinį mikroklimatą, būdingą kiekvienai iš keturių zonų. Parko projekte sau vietos rado ryškiausi aplinkinių teritorijų fragmentai, o tai leis sujungti istorinį senamiestį su kinų miesto pėsčiųjų zonomis bei prabangiais Kremliaus sodais. Tokiu būdu Maskva gaus hibridinio kraštovaizdžio parką, kuriame derės miestas ir gamta. Vietoje, kur atsiras naujasis parkas, kažkada buvo istorinė Zariadės gyvenvietė, nugriauta Stalino paliepimu. Jis čia norėjo pastatyti didžiulį dangoraižį, skirtą administracinėms patalpoms. Vis dėlto vėlesni Sovietų Sąjungos vadovai nusprendę, kad 275 metrų aukščio statinys užgoš Kremlių ir Raudonąją aikštę, todėl ant statinio pastatų išdygo didžiulis viešbutis „Rosija“. Kaip rašo gazeta.pl, šios investicijos yra dalis Rusijos prezidento Vladimiro Putino plano, kurio tikslas – parodyti pasauliui naują Maskvos ir Rusijos vaizdą.

Naujasis parkas neturės nieko bendro su sovietine praeitimi, projekto vertė sieks apie 200 mln. dolerių (513 mln. Lt). Tikimasi, kad parkas bus tikra atgaiva amžinų spūsčių sukaustytame Maskvos centre, o vietos jame atsiras tik pėstiesiems. Parko statybas ketinama pradėti 2014 metų pabaigoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)