Stipriausias šįmet Visatoje užfiksuotas sprogimas kelia klausimų dėl ligšiolinių astronomų teorijų  (1)

Galingiausias Visatoje šiemet netoli Liūto žvaigždyno užfiksuotas gama spindulių žybsnis, pasak naujausių mokslininkų duomenų, buvo sukeltas itin galingo žvaigždės sprogimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gausybės NASA palydovų, tarp jų „Swift“ ir „Fermi“, šių metų balandžio 27-ą užfiksuoto sprogimo rezultatai ketvirtadienį buvo aprašyti žurnale „Science“, praneša space.com

Nustatyta, kad sprogimą sukėlė žvaigždė, kuri buvo tris ar keturis kartus didesnė negu Saulė ir 20 arba 30 kartų masyvesnė. Nors mokslininkams ir pavyko susidaryti ryškesnį vaizdą apie šį sprogimą, išlieka dar daug neatsakytų klausimų. Pavyzdžiui, kodėl kosminiais teleskopais aptikta daugiau fotonų ir spindulių nei tokio lygio sprogimui prognozuojama teoriniais modeliais.

Žvaigždės sprogimo metu išspjautas gama spindulių srautas buvo triskart galingesnis nei bet kokio iki šiol stebėto sprogimo. Taip pat tai yra ilgiausias iki šiol fiksuotas sprogimas – jis truko kelias valandas, o kosminiai teleskopai gama spindulius fiksavo ilgiau nei pusdienį.

„Mes pastebėjome gama spindulių sprogimą, kuris buvo itin ryškus, – pranešime rašė vienas tyrimo bendraautorių astrofizikas iš Kopenhagos universiteto Daniele Malesanis. – Tai buvo vienas galingiausių gama spindulių žybsnių, kada nors pastebėtų „Swift“ palydovu.“

Gama spinduliuotės sprogimai yra patys galingiausi Visatoje ir dauguma tokių sprogimų būna susiję su žvaigždės mirtimi. Įprastinės žvaigždės yra per menkos, kad būtų matomos, bet supernovos sprogimai gali sukurti daug gama spindulių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)