"Šimtmečio kometą" ISON ištiko Ikaro likimas (Video)  (4)

Vakar, apie 20:45 val. Lietuvos laiku "šimtmečio kometa" vadinta ISON turėjo praskrieti arčiausiai Saulės – tik už 1,16 mln. km nuo žvaigždės paviršiaus. Tačiau kometos branduolys iki to momento visiškai suiro. Kometą ištiko Ikaro likimas – ji virto dulkių debesėliu ir naktiniame gruodžio danguje, deja, nebepasirodys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kometa ISON pasimatymo su Saule neištvėrė. Ji visiškai išgaravo ir danguje nebepasirodys niekada. Kosminių teleskopų objektyvuose pasirodė tik menkas debesėlis – buvusios kometos "šešėlis". NASA kosminės observatorijos SDO, kuri ruošėsi fiksuoti kometos praskriejimą pro Saulę, stebėjimo lauke uodeguotoji viešnia vakar taip ir nepasirodė. Vietoj jos subolavo blausus debesėlis – jo ryškis nepalyginamai mažesnis nei -1,5 siekęs kometos ryškis užvakar.

"Kometos ISON mūsų įranga nebemato po to, kai kometa vakar atsidūrė itin arti savo orbitos perihelio taško, - savo pranešime "Facebook" skelbia JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra NASA. – Ko gero, ji kaip Ikaras priskriejo pernelyg arti Saulės."

"Liūdna, kad ji suiro. Bet, mokslo požiūriu, tai – nuostabu: kometai suirus, į kosminę erdvę pažiro medžiagos, iš kurių ji buvo sudaryta. Tad dabar mes apie tas medžiagas, iš kurių susiformavo Saulės sistema, galime sužinoti daugiau nei kometos išlikimo atveju", - NASA telekonferencijoje pridūrė populiarus astronomas ir tinklaraštininkas Filas Pleitas (Philip Plait).

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: