Kometa ISON, ilsėkis ramybėje  (0)

Panašu, kad kometa, iš kurios astronomai tikėjosi šimtmečio reginio, neišliko po artimo kontakto su Saule. Pirmadienį vienas iš svarbiausių kometos ISON stebėtojų, JAV Karinio laivyno organizuojamo pro Saulę pralekiančių kometų stebėtojų visuomeninio projekto dalyvis Karlas Battamsas, taip pat dalyvaujantis ir NASA finansuojamoje ISON stebėjimo programoje, išplatino kometos nekrologą – manoma, kad šis dangaus kūnas besukant ratą aplink Saulę subyrėjo į milijonus trupinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„2013 metų lapkričio 28 dieną kometą ISON ištiko tragiška lemtis – jos ambicijoms viršijus galimybes, mūsų žalioji žvakelė Saulės vėjyje pradėjo blėsti“, - rašo K. Battamsas. Agentūra NASA išplatino pareiškimą, kuriuo skelbia, jog bando išsiaiškinti ISON likimą, tačiau taip pat mano, jog labai tikėtina, kad dabar iš šios kometos beliko „tik dulkės“.

Praėjusį ketvirtadienį ISON pasiekė perihelį – artimiausią tašką nuo Saulės – ir ketino dar kartą pasipuikuoti prieš mus pakeliui iš Saulės sistemos. Tačiau tuo metu, kai iš kitos Saulės pusės turėjo pasirodyti kometa, prasidėjo gluminantis spėlionių, teorijų ir skubotų išvadų darymo karštinė. Kuomet Saulės observatorijas kelias valandas nesugebėjo pateikti iš kitos Saulės pusės pasirodančios kometos nuotraukų, kai kurie mokslininkai skubotai nusprendė, jog kosminė uoliena buvo išgarinta mūsų šviesulio.

Tačiau tuomet NASA stebėjimai parodė pirmus blyškius požymius, kad kažkas iš kitos Saulės pusės visgi atlekia – tai, NASA mokslininkų manymu, buvo kometa su bent jau mažučiu išlikusiu branduoliu. Tačiau naujausių stebėjimų duomenys rodo, kad tai, ką matė NASA, tikriausiai buvo sutrupėjusios ISON liekanos, kurios, manoma, greitai taps nebematomomis, rašo cnet.com.

Prieš pirmą savo kelionę aplink Saulę, ISON kometa, mėgėjų astronomų pastebėta praėjusių metų rudenį, buvo labai stambi – buvo tikimasi, kad ji taps pačiu gražiausiu dangaus reginiu per dešimtmečius, o gal net ir šimtmečius. Bet apsilankymas Saulės kaimynystėje jai buvo mirtinas.

Tiesa, kosmoso reginių mėgėjams nereikėtų per daug sielvartauti – ten, iš kur atskriejo ISON, liko dar trilijonai jos bendraamžių, todėl panašu, kad ISON žadėto reginio ateityje vis dar galime sulaukti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: