Meteoritai padėjo nustatyti Marso planetos plutos amžių (Video)  (0)

Cirkonai - vieni bene plačiausiai naudojamų geochronometrų - rasti Marso meteorito (NWA 7533) viduje, leido tarptautinei mokslininkų komandai nustatyti Raudonosios planetos plutos amžių, pranešė sci-news.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NWA 7533 buvo rastas beduinų klajoklių Sacharos dykumoje, šiaurės Afrikoje. Tai buvo aukštikalnių brekčija, kuri išskyrė šį meteoritą iš visų kitų rastų "marsietiškų" meteoritų. Brekčija vadinama nuosėdinė uoliena, sudaryta iš nuolaužų, kurių skersmuo didesnis nei 1 cm bei sucementuota panašiu ar visiškai skirtingu cementu. Meteorito brekčija talpina savyje tūkstančius fragmentų, kurie lyg brandaus amžiaus biblioteka mena ankstyvąją Marso istoriją.

Kaip kad teigė vienas iš tyrimo pagrindinių organizatorių, taipogi publikavęs straipsnį apie tai žurnale „Nature“, mokslų daktaras Alexander'is Nemchin'as, ( Kurtino universitetas ) tiriant šį meteoritą paaiškėjo, jog Marso plutos amžius yra apytiksliai 4,430 mlrd. metų, kas reikštų, jog kuriantis Marsui, viskas vyko labai greitai.

Praėjus maždaug 100 mln. metų po Saulės sistemos susiformavimo, Marsas buvo pilnai susiformavusi planeta, su stratifikuota plutos struktūra bei sudėtingais magminiais bei atmosferiniais procesais, vykstančiais planetoje. Šie tyrimai rodo, kad jei Marsas šitaip greitai susiformavo, tikriausiai ir mūsų Žemė nuo Marso neatsiliko.

Meteorito cheminė sudėtis yra tapati Marso dirvožemio sudėčiai, kurią analizavo marsaeigiai, ir kuri leido tyrėjams palyginti istorinius Marso plutos procesus, kokie vyko anksčiau ir kokie dabar.

Dėka NWA 7533 meteorito, mokslininkai gali tirti Marso dirvožemio sudėtį laboratorijose, kas jiems leido padaryti atradimą, kodėl Marso uolienos yra tokios "kibios" - o gi todėl, kad jos pilnos magnetinių mineralų.

Taipogi iš kai kurių rastų medžiagų meteorite, galima spręsti apie tuomet vyravusias sąlygas Marse.

Taip pat profesorius Nemenchin'as sako, jog šis meteoritas uždavė naujų užuominų apie Marso meteoritų istoriją ir apie galimai egzistavusią biosferą Marse.

Ši tyrimų ataskaita, pateikta mokslininkų komandos, kaip jie patys teigia „yra dar tik ledkalnio viršūnė visko, ką gali atskleisti šis meteoritas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)