„Hubble“ teleskopas 5 tolimose planetose aptiko vandens (Video)  (0)

Kosminis teleskopas „Hubble“ penkių už Saulės sistemos ribų esančių planetų atmosferose aptiko vandens, pranešė NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, vandens pėdsakai atrasti penkių vadinamųjų „karštųjų Jupiterių“ atmosferoje. Tai maždaug Jupiterio dydžio įkaitusios egzoplanetos, kuriose negalėtų egzistuoti mums žinomos gyvybės formos, sakoma pranešime.

Tačiau vandens aptikimas tolimų planetų atmosferose yra svarbus žingsnis į priekį ieškant kosmose pasaulių, potencialiai tinkamų gyvybei vystytis, teigia mokslininkai. Pranešama, kad dvi astronomų grupės, pasitelkusios „Hubble“ teleskopo plačiakampę fotokamerą „Wide Field View 3“, analizavo šviesą, sklindančią pro penkių „karštųjų Jupiterių“ atmosferą. Tai buvo egzoplanetos WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b ir XO-1b, sakoma pranešime.

Mokslininkų teigimu, visų penkių planetų atmosferose buvo vandens pėdsakų. Stipriausi signalai buvo fiksuojami WASP-17b ir HD209458b egzoplanetų atmosferose.

Pasak vienos tyrėjų grupės vadovo Drake'o Derningo iš Merilendo universiteto (JAV), vien tik aptikti egzoplanetos atmosferą yra labai sunkus uždavinys. Tačiau tyrėjams esą pavyko kur kas daugiau: gauti labai aiškų vandens egzistavimo joje signalą. Manoma, kad vanduo yra paplitęs junginys egzoplanetų atmosferose.

Pasak NASA atstovų, vandens požymiai minėtųjų egzoplanetų atveju buvo ne tokie ryškūs, kaip tikėtasi, veikiausi dėl to, kad visas šias planetas gaubia dulkių migla. Abiejų tyrėjų grupių tyrimų rezultatai paskelbti žurnale „Astrophysical Journal“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: