Kaip vaiduoklis ryklys prarado savo skrandį ?  (0)

Virškinimo organo trūkumas žuvyse bei kituose gyvūnuose gali būti nulemtas genų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvūnai, priklausantys dvikvėpėms žuvims, sugebančioms kvėpuoti ir po vandeniu, ir ore bei ryklių rūšis, vadinama vaiduokline, prarado savo rūgštį gaminantį skrandį per evoliucijos laikotarpį ir šiuo metu mokslininkai kaip tik atsekė už viso to slypinčius genetinius pakitimus. Tikrasis skrandis su virškinimo liaukomis, kurios išskiria koncentruotą rūgštį bei baltymų skaidymo fermentus, vadinamus pepsinais, išsivystė kartu su stuburiniais. Skrandžio liauka atsirado prieš maždaug 450 mln. metų, tačiau net 15 kartų pasikeitė per visą tolimesnę gyvūnų evoliuciją, aiškino Filipe Castro iš Porto universiteto Portugalijoje. Daugiau nei ketvirtis visų žinomų kaulinių žuvų virškina maistą be tikrojo skrandžio. Jonathan'as Wilson'as, taipogi iš Porto universiteto, teigė, jog iš tikrųjų pagal evoliuciją atsekti kas dėl to kaltas yra sunku.

Išnagrinėję 14 stuburinių genus, kurie gyvena su ir be skrandžių, Castro ir jo kolegos atrado, kad nė vienas skrandžio neturintis stuburinis neturi genų, kurie reguliuoja rūgšties išsiskyrimą jų virškinamajame trakte.

Kai kurie sudėtingesni gyvūnai taipogi neturi jokio skrandžio arba turi silpnai išsivysčiusius genus, kurie reguliuoja virškinimo fermentų išskyrimą, pranešė mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)