Pagamintas modelis, iliustruojantis, kaip juodoji skylė iškreipia šviesą (Video)  (29)

Juodosios skylės yra labiausiai žinomos dėl gebėjimo savo milžiniškos gravitacijos jėga įtraukti netoliese atsidūrusią materiją, taip pat ir šviesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau jos ir labai pavojingos, nes mėginimai sukurti tokį objektą laboratorijoje ir jį tyrinėti nežinia kaip baigtųsi.

Tačiau pasirodė, kad objektą, išlenkiantį šviesą taip pat, kaip ir juodoji skylė, galima sukurti ir iš plastiko. Tai įrodė mokslininkai iš Nanjing universiteto Kinijoje, kurie pademonstravo dirbtinę juodąją skylę .

Ji pagaminta iš akrilo sferos, kurios optinis tankis, artėjant prie centro, vis didėja - todėl didėja ir šviesos lūžio rodiklis, ir kiekviename sluoksnyje šviesos spinduliai vis labiau lūžta, o prie centro, imituojančio juodosios skylės įvykių horizontą, ima judėti apskritimu.

Kol lazerio spindulys praeina toliau nuo centro, šviesa tik kiek išlenkiama – astronomijoje šis efektas vadinamas gravitaciniu lęšiu, ir leidžia pamatyti tolimus Visatos objektus, kuriuos užstoja dujų debesys ar kitos kliūtys.

Skirtingai nei tikra juodoji skylė, ši dirbtinė visai nepavojinga, tačiau padeda paprastai paaiškinti ir tyrinėti vieną iš keisčiausių gamtos objektų, taip pat gali padėti kuriant naujas technologijas, pavyzdžiui, fotonų detektorius ir kitus optoelektroninius prietaisus, šviesos koncentratorius saulės elementams.

Straipsnis apie šia dirbtinę juodąją skylę paskelbtas žurnale Nature Photonics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(8)
(0)
(0)

Komentarai (29)

Susijusios žymos: