Kaip atrodo seniausias pasaulyje kalkuliatorius  (2)

Iš kelių, apie 2300 metų senumo, bambukų juostelių kolekcijos fragmentų, kuriuos mokslininkai sudėjo į vieną, paaiškėjo, kad tai kol kas seniausia žinoma dešimtainė daugybos priemonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš penkerius metu Tsinghua universitetas Pekine gavo dovaną - beveik 2500 bambukinių atraižų. Purvinos, dvokiančios ir apaugusios pelėsiais, jos, ko gero, buvo tiesiog kapų plėšikų grobiu, parduotu Honkongo turguje. Atlikę anglies datavimo tyrimą Tsinghua universiteto mokslininkai nustatė, kad juostelės buvo pagamintos apytiksliai 305 m. pr. m. e., prieš Kinijos susivienijimą.

Iš visos kolekcijos išsiskyrė 21 bambukinė atraižėlė. Tai buvo 7- 12 mm pločio ir apie puse metro ilgio juostelės, ant kurių vertikaliai išdėstyti 65 senovės Kinijos kaligrafijos užrašai. Istorikai pripažino, kad tai yra vienas iš svarbiausių to laikotarpio artefaktų.

Kaip skelbia Tsinghua universiteto mokslininkas Feng ir jo kolegos, šis radinys išsiskiria tuo, kad jame senovės kinų stiliumi surašyti skaičiai sudaro daugybos lentelę. Tinkamai išdėliojus juosteles atsiranda matricos struktūra. Viršutinė eilutė ir dešinysis stulpelis išsidėstę iš dešinės į kairę ir atitinkamai iš viršaus į apačią, tų pačių 19 skaitmenų: 0,5; sveikųjų skaičių nuo 1 iki 9; ir 10 kartotinių skaičių (10-90).

Tyrėjai mano, kad šią priemonę galėjo naudoti senovės Kinijos pareigūnai apskaičiuodami ganyklų bei pasėlių plotus, taip pat nustatydami mokesčių dydį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(1)

Komentarai (2)