Gumos kramtymas: nauda ir žala mediko akimis  (0)

Žmonės gumą kramto dar nuo tada, kai senovės graikai atsiriekę pistacijos medžio žievės ją naudodavo burnos kvapo pasaldinimui. Šiandien lipnūs gabaliukai turi kur kas daugiau paskirčių, juos kramtome norėdami sustabdyti alkio jausmą, gauti nikotino dozę ar tiesiog kur nors nukreipti dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ar šis užsiėmimas iš tiesų gali turėti žalos organizmui? JAV gastroenterologijos (mokslo apie virškinimo sistemos ligas) asociacijos vadovas Sumneras Bellas leidiniui „The Wall Street Journal“ pateikė savo nuomonę.

Smegenų žaidimas

Tą pat akimirką, kai žmogus išvynioja gabaliuką gumos ir įsimetą jį į burną smegenys gauna signalą, jog tuoj prasidės virškinimo procesas. Tuo metu kūnas pradeda laukti, kad netrukus gaus maisto ir išskiria seilių, kurios padės jį sukramtyti. Skrandyje ima gamintis fermentai.

Tačiau dėl to, kad jokio maisto iš tiesų negaunama, kai kas teigia, jog taip virškinimo sistema sudirginama ir tik be reikalo padidinamas jos rūgštingumas.

Yra ir kitas paaiškinimas, kodėl gumos kramtymas gali sukelti nemalonių pojūčių – seilių liaukos kartu išskiria ir hidrokarbonato, kuris skrandžio rūgštingumą sušvelnina. Taigi, po gumos kramtymo jaučiamas diskomfortas ir skrandžio pūtimas atsiranda greičiau dėl kramtymo metu į skrandį patekusio oro, o ne rūgšties.

S. Bellas taip pat pastebėjo, kad nereiktų labai jaudintis gabaliuką gumos prarijus, jis iš organizmo pasišalina kartu su kitu suvirškintu maistu ir tikrai netrunka mitinių septynerių metų.

Cukrus prieš sorbitolį

Gydytojas patarė nekramtyti gumos savo sudėtyje turinčios cukraus, nes šis gali pakenkti dantų emaliui ir ilgainiui juose atsiras skylių.

Visgi net ir guma be cukraus turi savų trūkumų. Pavyzdžiui, gumai saldumo suteikiantis sorbitolis, gaunamas iš gliukozės, yra nesugeriamas angliavandenis, o didelės jo dozės gali sukelti virškinimo problemų. Dažniausiai jos susijusios su pilvo pūtimu.

„Kai pacientas tuo skundžiasi, paprastai paprašau parodyti, ką jis turi kišenėse ar rankinėje. Labai dažnai tarp kitų daiktų pamatau ir pakelį gumos“, – pasakojo S. Bellas.

Bado žaidynės

Tyrimai lyg šiol nesugebėjo įrodyti, kad guma gali numalšinti alkį ir taip leisti numesti svorio, nors dauguma jos gamintojų mėgsta teigti priešingai.

Galbūt daliai žmonių gumos kramtymas ir gali trumam sumažinti norą valgyti. Tačiau kadangi guma taip pat skatina virškinimo sistemos darbą, ji iš tiesų gali norą valgyti ilgainiui padidinti.

Lygiai taip pat, kaip maisto matymas, uostymas ar ragavimas padidina norą valgyti, fermentų išsiskyrimas priverčia tikėtis maisto.

Vienas dalykas, kurį mokslininkai neseniai įrodyti sugebėjo – gumos kramtymas gali pagerinti mąstymą.

„Pastebėjau, kad kai kramtau gumą žaisdamas golfą, tai man padeda susikoncentruoti ir žaisti šiek tiek geriau“, – pastebėjo gydytojas.

Kada kramtyti

Tiems, kas tikrai nori kramtyti gumą S. Bellas pataria tai daryti iškart po valgio. Tada išsiskiriančios seilės padės nuvalyti dantis, o mėtinis ar vaisinis skonis atgaivins burnos kvapą.

Tačiau neverta tikėtis, jog ji padėtų virškinimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(0)
(3)

Komentarai (0)