Riebalų kamieninės ląstelės gydo kaulų lūžius (Video)  (0)

Belgijos medicinos mokslininkams pavyko pagydyti kaulą naudojant kamienines riebalinio audinio ląsteles. Jų nuomone, ši nauja technika gali tapti kaulinio audinio sutrikimų gydymo revoliucija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojai turi metų metus brandinti kamienines ląsteles iš dubens kaulų čiulpų, kurias vėliau sušvirkščia atgal į kūną, siekiant atkurti kaulą. Tačiau Švento Luko centras taiko novatorišką audinių bei ląstelių terapijos techniką, kurios metu tereikia iš paciento riebalinio audinio paimti cukraus kubelio dydžio gabalėlį. Kas yra žymiai mažiau invazinė procedūra, negu durti adatą į dubens kaulą. Be to, iš riebalinio audinio gautų kamieninių ląstelių koncentracija yra 500 karų didesnė.

Kaip teigia centro koordinatorius Denis Dufrane, skirtingai nuo kai kurių kitų technologijų, kamieninės ląstelės, gautos iš riebalinio audinio, nėra sutvirtintos kieto „kaulo karkaso“. Atskirtos nuo riebalų, jos yra izoliuojamos, kad augintų audinį laboratorijoje.

Naujoji medžiaga primena veikiau plastiliną nei kaulą, tačiau ją galima lengvai formuoti ir užpildyti kaulų lūžių vietas, tarsi odontologas užpildo danties skylę. Briuselio Švento Luko universiteto klinikinėje ligoninėje šis būdas buvo taikomas 11 pacientų, iš jų 8 vaikams, su įvairiais kaulų defektais bei lūžiais, kurių sugydyti patys kūnai nebuvo pajėgūs.

Atradimo autoriai šiuo metu aktyviai ieško investuotojų šios naujos technikos komercializavimui. Jie taip pat siekia įsteigti kaulų audinio donorų banką, šiuo būdu padėti pagyvenusiems žmonėms stuburo disko fiksacijos srityje bei ką tik traumuotų kaulų atkūrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (0)