Po 5 metų Žemės klimatas staigiai atšils?  (3)

Mokslininkai mano, kad dabartinės klimato šiltėjimo pauzės priežastis yra Ramiajame vandenyje per pastaruosius 10 metų sustiprėję vėjai. Kai tik jie vėl ims silpnėti, temperatūra mūsų planetoje ims staigiai didėti. Australų mokslininkai mano, kad tai atsitiks jau po 5 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šiltnamio dujų emisijos į atmosferą ir toliau didėja, globali vidutinė temperatūra Žemės paviršiuje nuo 2001 metų išlieka daugmaž stabili. Mokslininkai yra pasiūlę įvairių tokio reiškinio aiškinimo mechanizmų, tačiau konkreti jo priežastis yra žinoma. Tai sumažėjusi rytinės Ramiojo vandenyno dalies paviršiaus temperatūra.

Tačiau iki šiol buvo neaišku, kodėl ši vandenyno dalis nešyla kaip kitos. Nauja hipotezė, kurią pasiūlė Naujojo Pietų Velso universiteto Sidnėjuje (Australija) mokslininkų grupė, vadovaujama profesoriaus Matthew Englando, teigia, kad didėja vėjų greitis virš šios vandenyno dalies. Neįprastai stiprūs vėjai gali atvėsinti paviršinius oro sluoksnius 0,1 - 0,2 laipsnio pagal Celsijų. Pasak mokslininkų, tai galėtų paaiškinti didžiąją šiuo metu stebimo klimato šiltėjimo sulėtėjimo proceso dalį.

Per pastaruosius 20 metų pasatų, vakarų kryptimi pučiančių vėjų virš Ramiojo vandenyno, stiprumas smarkiai išaugo: patys stipriausi iš jų dabar 2 kartus galingesni, nei anksčiau, teigia tyrimo autoriai. Šių vėjų stiprumas gerokai didesnis, nei prognozavo įvairūs klimato atšilimo eigos modeliai.

Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai nutarė patikrinti pasatų stiprumo pokyčių poveikį globaliam klimatui ir įtraukė juos į kompiuterinį klimato modelį. Paaiškėjo, kad 5 metų stiprių pasatų laikotarpio visiškai pakanka, kad aktyvuotųsi galingos vandenyno paviršiaus srovės ir šiltas paviršiaus vanduo būtų nuplukdytas į vandenyno gilumą. Dėl šios priežasties, pasak tyrimo autorių, mes stebime Ramiojo vandenyno paviršiaus atvėsimą ir pasaulinio atšilimo sulėtėjimą. Būtent taip sustiprėję pasatai vėsina planetą, sakoma universiteto pranešime.

Deja, tai turi ir neigiamą poveikį: šiltas vanduo niekur nedingsta, o tik kaupiasi nedidelėje, maždaug iki 125 m gylio, vandenyno gelmėje. Mokslininkai mano, kad viena iš galimų pasatų sustiprėjimo priežasčių gali būti specifinis maždaug 10 metų trukmės Ramiojo vandenyno svyravimų ciklas (Pacific decadal oscillation, PDO). Jei taip yra iš tikrųjų, stiprių vėjų laikotarpis neišvengiamai pasibaigs, ir šiluma, pakilusi iš viršutinių Ramiojo vandenyno sluoksnių, ims sparčiai šildyti atmosferą.

Australų mokslininkų teigimu, jei vėjų stiprumo pokyčiai iš tiesų susiję su IPO ciklu, tai po 5 - 6 metų pasatai nurims, ir tada globali temperatūra Žemėje pradės staiga kilti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(0)

Komentarai (3)