2014-ieji bus neįtikėtinai karšti?  (0)

Ilgalaikės meteorologinės prognozės liudija, kad 2014-ieji gali būti patys karščiausi nuo pat nuolatinių meteorologinių stebėjimų pradžios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai siejama su galbūt besiformuojančiu „El Ninjo“ reiškiniu, dėl kurio padidėja vandens paviršiaus temperatūra centrinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Toks šilumos išmetimas atsiliepia viso pasaulio orams.

„El Ninjo“ susiformuoja tada, kai Ramiojo vandenyno gelmėje esantis šilto vandens sluoksnis ima kilti į viršų ir dėl vandenyno srovių cirkuliacijos pasklinda palei pusiaują Amerikos pusėn. Per devynis mėnesius ar ilgiau „El Ninjo“ į Peru ir Ekvadorą bei kaimyninius regionus atneša liūtis bei potvynius, o į Indoneziją ir Australiją – smarkias sausras ir miškų bei krūmynų gaisrus. Toks reiškinys siejamas su vadinamuoju „El Ninjo“ – Pietinio svyravimo ciklu.

Pasak Melburno (Australija) meteorologijos biuro Klimato kaitos tyrimų skyriaus vyresniojo mokslinio darbuotojo Scotto Powerio, iki tam tikro momento sunku patikimai prognozuoti, ar konkrečiais metais susidursime su „El Ninjo“ fenomenu. Jo teigimu, „El Ninjo“– Pietinio svyravimo ciklo mastą galima įvertinti pradedant nuo kiekvienų metų balandžio pradžios iki birželio.

Tačiau mokslininkų parengtas „El Ninjo“ prognozavimo modelis liudija egzistuojant 76 proc. tikimybę, kad „El Ninjo“ susiformuos šiais metais, praneša Australijos naujienų agentūra ANI. Jei taip iš tikrųjų nutiks, pasak mokslininkų, šie metai gali būti patys karščiausi per visą meteorologinių stebėjimų istoriją. Kadangi „El Ninjo“ paprastai tęsiasi dvejus metus, rekordinių karščių estafetė gali būti perduota ir 2015 metams, sakoma pranešime.

Remiantis nauja „El Ninjo“ prognozavimo metodika, 2013 m. rugsėjį prasidėjo „El Ninjo“ formavimosi etapas. Mokslininkų teigimu, šie metai ir be „El Ninjo“ turėtų būti vieni karščiausių per visą stebėjimų istoriją, tačiau jei „El Ninjo“ iš tikrųjų susidarys, pasaulyje reikia laukti dar didesnių karščių. Pranešama, kad „El Ninjo“ reiškinį šiais metais prognozuoja ne vienas klimato modelis.

Pasak mokslininkų, neaišku, ar šis reiškinys, jei jis iš tikrųjų įvyks, bus panašus į paskutinį tokio ekstremalumo reiškinį kaip 1998 metais, kuomet dėl „El Ninjo“ žuvo dešimtys tūkstančių žmonių. Dideli karščiai sukelia nevaldomus miškų gaisrus, niokojančias sausras, liūtis ir epidemijų protrūkius.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(1)

Komentarai (0)