Matematikai rado 177 147 būdus užsirišti kaklaraištį  (2)

Nedidelė matematikų grupė, kuriai vadovauja KTH Karališkojo technologijų instituto Stokholme (Švedija) mokslininkas Mikaelis Vejdemo-Johanssonas, neseniai į publikavimui parengtų mokslinių straipsnių svetainę arXiv patalpino savo darbą, aprašantį matematinį procesą, kuriuo nustatyta, jog kaklaraištį galima pasirišti 177 147 skirtingais būdais – o tai yra gerokai didesnė rišimo būdų įvairovė, nei skelbė kiti mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma vyrų tenkinasi, žinodami bent vieną, kartais – du ar išskirtiniu atveju, tris būdus pasirišti kaklaraištį, jei apskritai jį bent kartais rišasi. Tačiau faktas yra toks, jog pasirišti šį vyriško garderobo atributą galima bemaž neįsivaizduojama daugybe būdų – matematikai tai išsiaiškino po to, kai nusprendė patikrinti, ar šių būdų yra begalybė, ar baigtinis skaičius, rašo phys.org.

1999 metais du Kembridžo universiteto (Jungtinė Karalystė) matematikai Yongas Mao ir Thomasas Finkas sugalvojo matematinę kalbą, kuria galima aprašyti visus veiksmus, kuriuos galima atlikti rišant kaklaraištį bei panaudojo ją skaičiuodami, keliais skirtingais būdais galima pasirišti šią puošmeną. Jų rezultatas buvo ganėtinai kuklus, bet iš pirmo žvilgsnio – visai protingas: 85. O naujojo darbo autoriai teigia, jog jų pirmtakų pateiktas skaičius yra gerokai per mažas, nes jis neatsižvelgia į kai kurias puikias galimybes. Jie išplėtė tą pačią matematinę kalbą ir atrado naują rišimo būdų viršutinę ribą – 177 147.

Panašu, kad mintis apie Y. Mao ir T. Finko rezultatų nepelnytą konservatyvumą kilo bežiūrint filmą „The Matrix Reloaded“, kuriame pamatė unikalų rišimo būdą – tokį, koks neaprašytas ankstesniame mokslininkų darbe. O tai reiškė, kad jų darbas turi trūkumų. Dar kartą patikrinęs kriterijus, kuriuos Y. Mao ir T. Finkas taikė atrinkdami tinkamus rišimo būdus, mokslininkas pastebėjo, kad jo pirmtakai buvo įsitikinę, kad kaklaraiščio rišimo pabaigoje atliekamas jo galo prakišimas gali būti atliekamas tik kartą. Be to, šie mokslininkai manė, jog bet kuris mazgas privalo būti uždengtas plokščiu medžiagos fragmentu. Dar daugiau – kaklaraiščio užlenkimų mazgo formavimo metu skaičių jie apribojo iki aštuonių, nes manė, kad esant daugiau linkių, kaklaraiščio galas tiesiog būtų per trumpas.

Taigi, M. Vejdemo-Johanssonas pakoregavo parametrus ir įtraukė nomenklatūrą, aprašančią judesius ir, derindamas šiuos naujus duomenis, pritaikė savo naują matematinę kalbą bendram maksimaliam mazgų užrišimo skaičiui nustatyti. Ir manoma, kad netgi tai nėra paskutinis matematikų žodis, mat dabartinis maksimalus lenkimų skaičius – 11 – gali būti pakoreguotas naudojant ilgesnius ar iš plonesnės medžiagos pasiūtus kaklaraiščius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(1)
(1)

Komentarai (2)