Kinų mėnuleigis "Yutu" ėmė ir atgijo  (8)

"Mėnuleigis atsigavo. Mažų mažiausiai jis vėl veikia, ir yra šansų, kad mes jį visiškai išgelbėsime", - kinų naujienų agentūrą "Xinhuanet" cituoja prancūzų AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinų agentūra pažymi, kad jų mėnuleigis priima signalus, nors nesklandumų jo darbe vis dar pasitaiko.

Kinų inžinieriai konstatavo, kad praėjusį gruodį Žemės palydove nusileidusio jų mėnuleigio "Yutu" ("Nefritinis triušis") gedimai yra pataisomi, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra L'Agence France-Presse (AFP).

Kinijos mėnulio programos atstovas patvirtino, kad anksčiau aparatas buvo avarinės būklės.

"Mes jau iš pradžių baiminomės, kad mūsų kosminis aparatas neatlaikys ypač žemos mėnulio naktų temperatūros", - priminė mokslininkas.

Gedimai "Nefritinio triušio" organizme buvo pastebėti sausio 25 d. Kinai paskelbė, kad jie atsirado dėl "sudėtingo reljefo". Zondo darbo sutrikimus pavyko išaiškinti visai prieš pat tą momentą, kai mėnuleigis dėl artėjančios mėnulio nakties vėl persijungė į "miego" režimą.

Trečiadienį kinų naujienų agentūra "China News Service" pranešė, kad mėnuleigis skubiai nutraukė darbą. Agentūros duomenimis, vasario 10 d., kai mėnuleigio buvimo vietoje vėl išaušo diena, specialistai nesėkmingai bandė aktyvuoti aparatą.

"Yutu" Mėnulyje nusileido praėjusių metų gruodžio 14 d. Jis tapo pirmuoju Mėnulyje nutupdytu dirbtiniu objektu po 1976 m. Mėnulin atskraidinto sovietų mėnuleigio "Luna-24". "Yutu" turėjo tirti gamtinio palydovo geologinę struktūrą ir grunto paviršiaus medžiagą. Buvo planuojama, kad mėnuleigis darbuosis tris mėnesius.
(7)
(0)
(0)

Komentarai (8)