Vėl dominuoja gripo pandemiją sukėlęs virusas  (0)

Jauni suaugusieji, saugokitės! Kaulių gripas, sukėlęs pandemiją prieš penkerius metus, vėl vyraujantis štamas Šiaurės Amerikoje. Tai nereiškia, kad esame kiaulių gripo pandemijos įkarštyje, tačiau darbingo amžiaus žmonės yra ypač pažeidžiami šio 2009 metais išplitusio viruso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei 60 % žmonių JAV, sergančių sunkiu gripu šį sezoną ar mirusių nuo jo, yra tarp 18 ir 64 metų amžiaus. Pastebimas padvigubėjęs sunkių atvejų skaičius šioje amžiaus grupėje per pastarąsias tris žiemas, nors H3N2 virusas, kuris yra pavojingiausias vyresnio amžiaus žmonėms, buvo vyraujantis štamas Šiaurės Amerikoje. Tik trečdalis sunkių atvejų JAV šiais metais yra virš 65 metų amžiaus grupėje.

Tomas Friedenas iš JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro Atlantoje (Džordžijos valstija) prieš savaitę paskelbė, kad pusė darbingo amžiaus žmonių rizikuoja užsikrėsti gripu kaip ir vyresnio amžiaus asmenys, nors skiepijimų apimtys buvo panašios kaip ir praeitą žiemą.

Gripas prieš gripą

Taigi, kas vyksta? „Tai, ką mes matome, yra visuotinė kova dėl vyravimo tarp gripo virusų,“ sako Lone Simonsen iš Džordžo Vašingtono universiteto.

Paprastai pandeminis gripas naikina konkurentus ir toliau vienas cirkuliuoja kaip sezoninis gripo virusas. Vis dėlto šiuo metu du virusai – pandeminis arba H1N1 virusas ir H3N2, vienas iš sezoninių virusų, – kovoja dėl dominavimo.

Šiais metais JAV 98 % sunkių gripo atvejų sukėlė H1N1 virusas, o likusius – H3N2. Praeitais metais 94 % tokių atvejų sukėlė H3N2 virusas. Šiais metais Europoje pandeminis virusas ir H3N2 pasiskirstė taip – 60:40, tačiau pandeminis virusas dominavo kiekvieną žiemą nuo 2009 metų, išskyrus 2011-2012 metų sezoną, kai laimėjo H3N2.

Tai reiškia, kad nei vienas nesame saugus. Vyresnio amžiaus žmonės gali atremti H1N1 gripo virusą, nes turi imunitetą nuo 1957 metų, kuomet cirkuliavo panašus virusas, bet užtat H3N2 virusas gali būti jiems mirtinas. Kita vertus, jaunesnio amžiaus žmonės yra atsparesni H3N2 virusui, bet įveikiami H1N1.

Taigi, Frieden teisus, sakydamas, kad bet kokio amžiaus žmonės, esantys gripo komplikacijų grupėje, pavyzdžiui, sergantys diabetu, nutukę ar nėščiosios, turi apsvarstyti galimą gripo grėsmę. Šiais metais gripo sezonas baigiasi Europoje ir Šiaurės Amerikoje, tačiau keli pastarieji metai parodė, kad niekas nežino, koks virusas dominuos kitais metais.


Debora Mackenzie
New Scientis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Aistė Pucilauskaitė
(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: