Prancūzų tyrimai byloja, kad moterys orgazmą gali patirti ir kitaip  (1)

Daugiau kaip šimtmetį medicinos pasaulyje diskutuojama dėl to, kas turi lemiamos įtakos moterų seksualinės kulminacijos – orgazmo – pasiekimui: vidinė ar išorinė partnerės genitalijų stimuliacija. Prancūzų mokslininkai atliko moterų seksualinio susijaudinimo tyrimus ir priėjo aiškią išvadą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam tikrų skirtumų tarp varputės (klitorinio) ir makšties (vaginalinio) lytinio susijaudinimo kulminacijos tipų yra. Nestinga ir priežasčių, kodėl šiuo klausimų fiziologai ir seksologai karštai diskutuoja jau ne vieną dešimtmetį.

Norėdami gauti tikslius atsakymus, Prancūzijos ginekologai atliko stimuliuojamų genitalijų stebėjimą sonografais. Tyrimo metu mokslininkai užfiksavo nedidelius kraujotakos pokyčius, kurie atsirado priklausomai nuo to, kuri moters genitalijų dalis – vidinė ar išorinė – buvo stimuliuojama.

Tyrimo rezultatai byloja, kad išoriškai stimuliuojant varputę, giliau esantys šios erogeninės zonos nerviniai audiniai nesužadinami. Tačiau makšties stimuliacijos atveju, sužadinami ir giliau esantys varputės audiniai, ir pati varputė. Tai rodo, kad dviejų tipų orgazmų teorija gali būti teisinga.

Testų metu tyrėjai Odile Buisson ir Emmanuele A Jannini trijų moterų organizmus stebėjo sonografais. Šie įrenginiai vizualizuoja klitorouretrovaginalinio (KUV) komplekso (varputės nervų sistemos) judesius tiek tiesioginės išorinės klitorio stimuliacijos, tiek vidinės vaginalinės stimuliacijos metu.

Matavimai buvo atlikti naudojant išorinius ir vaginalinius zondus. Tiriamosios eksperimentų metu susižadindavo genitalijas stimuliuodamos ranka (išorinė stimuliacija) arba stimuliuodamos makštį suvilgytu tamponu.

Tiriamosioms stimuliuojant erogenines zonas, sonografų zondai fiksavo nedidelius kraujo pritekėjimo į genitalijas pokyčius. Tai atskleidė, kad išorinė varputės stimuliacija nesužadina giliau esančių šio mažo lytinio organo nervinių audinių. Tačiau makšties stimuliacija sužadino ir varputę, ir giliuosius jos nervinius audinius.

Stimuliacijos pobūdis (vidinė arba išorinė) nulėmė, kiek į erogenines zonas priteka kraujo – tai susiję seksualinių pojūčių intensyvumu.

„Išorinės stimuliacijos ir vaginalinio įsiskverbimo metu atlikti skenavimo rezultatai parodė, kad giliųjų varputės nervinių audinių klitorio stimuliavimas nesužadina, – teigia O. Buisson ir E. A Jannini. – Ir priešingai: vaginalinės stimuliacijos atveju vidiniai judesiai sužadina visą KUV kompleksą, tad sujaudinami ir gilieji varputės nerviniai audiniai. Tai byloja esant akivaizdžių funkcinių orgazmo skirtumų, priklausomai nuo stimuliavimo pobūdžio.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(1)
(2)

Komentarai (1)