Kosmose jau 500 dienų sukasi paslaptingas nepilotuojamas JAV erdvėlaivis  (0)

Šiuo metu žemoje Žemės orbitoje sukasi nepilotuojamas kosminis lėktuvas. Kai kurių teigimu tai – ginklas. Kiti tikina, jog jo užduotis – rinkti duomenis. Sutariama tik dėl vieno fakto: lėktuvas erdvėje sukiojasi jau daugiau nei 500 dienų be pertraukos, o jo užduotis iki šiol taip ir nėra viešai žinoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV, Kalifornijos valstijoje bendrovės „Boeing“ sukonstruotas aparatas „X-37B Orbital Space Vehicle“ už daugkartinio naudojimo „shuttle“ erdvėlaivius yra mažesnis keturis kartus.

JAV Karinių oro pajėgų užsakytas erdvėlaivis yra grynai bandymų tikslais sukurtas aparatas, kurio masinė gamyba niekada nebus vykdoma. Jo tikslas – išbandyti daugkartinio naudojimo kosminių erdvėlaivių technologijas. Tai reiškia, kad be piloto skraidantis erdvėlaivis gali nusileisti. Tačiau niekas neskelbia, kada tai įvyks, rašo ocregister.com.

Kam jis skirtas?

„Šis klausimas sudaro įspūdį, jog jis skirtas vienai, racionaliai misijai. Nemanau, kad yra taip. Manau, kad jo pagrindinis tikslas yra paerzinti kinus“, - sakė GlobalSecurity.org direktorius John Pike.

Kiti ekspertai mano, jog erdvėlaivis gali būti skirtas žvalgybiniams duomenims rinkti. Ne pelno organizacija „Secure World Foundation“ iš Kolorado valstijos 2010 metais publikavo ataskaitą apie šį aparatą. Ataskaitoje buvo tikinama, kad labiausiai tikėtina kosminio lėktuvo paskirtis – žvalgybinių duomenų rinkimas, taip pat nurodyta, kad mažai tikėtinas tokių aparatų panaudojimas kitiems tikslams – pavyzdžiui, palydovams taisyti.

Kad ir koks bebūtų tikrasis X-37B tikslas, jo teorinės galimybės tikrai nėra menkos. Aparatas skrieja žema Žemės orbita – nuo 180 iki 800 km aukštyje, jo kreiserinis greitis yra apie 28 000 km/h. Lėktuve sumontuotas pažangus apsaugos nuo karščio nusileidimo metu skydas - „Boeing“ nurodo, jog jis yra geresnis, nei buvo sumontuotas „Endeavour“ erdvėlaivyje.

Ir tai nėra pirmas X-37B skrydis.

2010 m. balandžio 22 dieną raketa iškėlė kosminį lėktuvą, kuris nusileido tų pačių metų gruodžio 3 dieną. Antrąkart jis pakilo 2012 m. gruodžio 11 dieną ir dabar apie mūsų planetą sukasi jau daugiau nei 500 dienų

Antrą šio aparato modelį JAV Karinės oro pajėgos iškėlė 2011 metų gegužės 5 dieną. Jis 2012 m. birželio 16 d. nusileido Vandenbergo kariniame oro uoste.

J. Pike manymu, šių skrydžių paskirtis – padėti išsaugoti JAV pasaulinio technologijų lyderio poziciją.

„Tai galima padaryti dviem būdais. Vienas – kurti dalykus, dėl kurių kitus aplenktume technologiškai. Kitas – kurti tokius dalykus, kurie erzintų konkurentus ir paskatintų juos veltui švaistyti pinigus. Ši programa vykdoma jau ilgą laiką. Per visą tą laiką ją finansavo tai viena, tai kita Vašingtono organizacija“, - tikina J. Pike.

Oficiali JAV valdžios pozicija šio projekto atžvilgiu taip pat keistoka: nors projektas įvardinamas kaip slaptas, „Boeing“ publikavo X-37B nuotraukas ir daugiau nei du puslapius techninės informacijos. Tuo tarpu supergreitas „Lockheed SR-71 Blackbird“ nebuvo išslaptintas dar kelis dešimtmečius po to, kai jis buvo panaudotas Vietnamo kare.

Amerikos mokslininkų federacijos vyresnysis tyrimų analitikas, slaptumo ekspertas Steven Aftergood teigia, jog slapto aparato viešumas kelia daug klausimų ir pateikia mažai atsakymų.

„Tai mįslė. Kalbant apskritai, yra keletas priežasčių, pateisinančių programos slaptumą: jeigu programos išslaptinimas suteiktų potencialiems priešininkams galimybę tą programą sunaikinti ar sumažinti jos efektyvumą arba jeigu programos išslaptinimas suteiktų jiems galimybę sukurti technologijų kopiją“, - sakė federacijos atstovas.

Kol kas nežinoma, kada ši mįslė bus įminta ir kada bus atskleista tikroji šiek tiek slapto projekto paskirtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(1)
(0)

Komentarai (0)