Harvardo mokslininkai: masinį išmirimą Žemėje gali sukelti tamsiosios medžiagos pradėtas meteoritų lietus  (0)

Tamsioji materija galėtų sukelti meteoritų lietų, o šis sukeltų masinį išmirimą – visai kaip kataklizmą, paženklinusį dinozaurų eros pabaigą, skelbia Harvardo mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikai mano, kad nematomas darinys, dar vadinamas tamsiąja medžiaga, sudaro penkis šeštadalius mūsų Visatos. Pirmą kartą ši medžiaga buvo aptikta dėl savo gravitacijos jėgos, kuri laiko mūsų Paukščių Tako ir kitas galaktikas nuo iširimo, rašo huffingtonpost.com.

Mokslininkai neseniai iškėlė prielaidą, kad plonas tamsios medžiagos diskas yra mūsų Paukščių Tako galaktikos vidurio plokštumoje ir eina per galaktikos žvaigždžių diską. Mūsų Saulė šia plokštuma juda į viršų arba į apačią, tuo pat metu skriedama aplink galaktikos centrą.

Manoma, kad tamsiosios medžiagos debesys ir gumulėliai gali sutrikdyti Saulės sistemoje esančias kometų ir asteroidų orbitas. O tai galėtų privesti prie katastrofiško Žemės bombardavimo asteroidais – panašaus į užbaigusį dinozaurų amžių. Tokios prielaidos autoriai yra Lisa Randall Matthew Reece'as iš Harvardo universiteto.

Ankstesniuose kitų mokslininkų tyrimuose skelbta, kad meteoritai Žemę bombarduoja ciklais, maždaug kas 35 mln. metų. Viena iš meteoritų lietaus prielaidų buvo tai, kad ciklo pradžią gali sukelti mūsų Saulės nematoma paslaptinga kompanionė žvaigždė „Nemesis“. Mokslininkai spėliojo, kad šis hipotetinis objektas galėtų paveikti Saulės sistemos objektų kryptį, todėl šie imtų skrieti tiesiai į Žemę. Tiesa, tokios žvaigždės egzistavimas kol kas yra tik teorinis.

Tačiau Harvardo mokslininkai savo teorijoje apie šį mistinį objektą neužsimena. Pasak jų, ištyrinėjus masinį išmirimo ciklą, paaiškėjo, kad jis daugmaž atitinka tą, kuriuo Saulė keliauja Paukščių Tako plokštuma. Tai užuomina, kad tikrasis mirtino ciklo kaltininkas gali būti tamsiosios medžiagos diskas.

Mokslininkai tyrė per pastaruosius 250 mln. metų Žemėje išmuštus 20 metrų pločio kraterius ir jų išsidėstymą palygino su 35 mln. metų ciklu. Pasak jų, net tris kartus labiau tikėtina, jog kraterių duobės sutapo su Tamsiosios medžiagos ciklais, nei įvyko atsitiktinai.

Manoma, kad panašus ciklas prieš 65 mln. metų nužudė dinozaurus. „Mūsų numanomas tamsiosios medžiagos ciklas šiek tiek skiriasi nuo to meto, kuriuo, manoma, vyko dinozaurų išmirimas. Tačiau mes turime nepilnus duomenis iš kraterių, taigi surinkus daugiau informacijos ciklas gali sutapti su mūsų duomenimis“, - sako L.Randall

Pasak jų, Europos Sąjungos kosmoso agentūros teleskopo „Gaia“ misija atskleis daugiau duomenų, ar tamsiosios medžiagos diskas egzistuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(2)

Komentarai (0)