Genetinis GPS: sužinokite iš kur kilo jūsų protėviai (Video)  (1)

D. Britanijos mokslininkai teigia, kad pakanka tik jūsų seilių tepinėlio, kad pagal jūsų DNR būtų galima gana tiksliai identifikuoti geografinę vietą, iš kurios kilo tolimi jūsų protėviai – net jei jie ten gyveno prieš 1000 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis DNR geografinio pozicionavimo metodas jau vadinamas DNR GPS sistema, nors ne visi specialistai sutinka su deklaruojamu jo tikslumu. Kita vertus, užuot raususis archyvuose ieškant savo šeimos šaknų ir ilgai sudarinėjant genealoginį medį, galimybė pateikti savo DNR pavyzdį ir per kelias dienas gauti atsakymą su konkrečia geografine vietove, iš kurios kilo šeimos protėvių seka, labai intriguoja.

Tokią galimybę suteikė Šefildo universiteto genetiko dr. Erano Elhaiko išrastas „Geographic Population Structure“ (GPS) genetinių tyrimų metodas. Pasak mokslininko, dauguma žmonių gyvena namuose ir turi adresus. Jie gali gyventi pilyse, palapinėse ar olose, bet net ir tuo atveju, jeigu jie yra ten gimę, jų DNR kodas yra atkeliavęs iš kažkur kitur. „Jų DNR yra paveikta migracijos, vergovės, pergalių bei užkariavimų procesų, bet ji nebūtinai susiformavo ten, kur šiuo metu gyvenama“, - sako dr. E. Elhaikas.

Jo išrastas metodas remiasi konkretaus asmens DNR kodo skenavimu ieškant jame fragmentų, kurie susidarė tuo metu, kai pirmą kartą du tolimi jo protėviai buvo skirtingų populiacijų atstovai. Pavyzdžiui, tai galėjo nutikti tais laikais, kai vikingai buvo užkariavę Britų salas ir įsižiūrėjo vietines merginas, sakoma pranešime. Pasak E. Elhaiko, DNR GPS metodu galima aptikti DNR fragmentus, kurie dėl tokių ar panašių aplinkybių susiformavo prieš maždaug 1 000 metų.

Kai asmens DNR yra identifikuojama, ji programinės įrangos lyginama su genetiniais šimtmečiais sėslių žmonių populiacijų įvairiose pasaulio dalyse pavyzdžiais. Po to programa apskaičiuoja, kaip toli nuo šių populiacijų gyvenamosios vietos gyveno konkretaus asmens protėviai ir maksimaliai tiksliai identifikuoja šiemos DNR susiformavimo geografinę vietą.

Dr. E. Elhaiko teigimu, genetinis GPS gali būti pritaikytas bet kuriam asmeniui pasaulyje ir potencialiai sugeba nustatyti jo DNR kilmės vietą įvardijant konkretų kaimą ar gentį. Iki šiol naudoti geografinio DNR lokalizavimo metodai galėdavo pasiekti apie 720 kilometrų tikslumą, tačiau Europos atveju į tokį spindulį gali patekti kelios dabartinės valstybės, tad „Geographic Population Structure“ metodas šiuo požiūriu yra kur kas pranašesnis.

Tačiau, pasak mokslininko, DNR GPS taip pat susiduria su tam tikrais apribojimais: pavyzdžiui, jei visi asmens protėviai yra kilę iš skirtingų populiacijų, apskaičiuoti DNR susiformavimo vietą yra labai sunku. Skelbiama, kad be grynai pažintinės savo šeimos istorijos vertės naujasis metodas ateityje gali padėti medikams individualiai pritaikyti pacientams skiriamus vaistus atsižvelgiant į konkretų jų genofondą ir taip padidinti terapijos efektyvumą.

Šio tyrimo medžiaga paskelbta žurnale „Nature Communications“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(2)

Komentarai (1)