Harvardo psichiatras rado būdą, kaip kontroliuoti košmarus  (0)

Sapnai, kuriuose žmogus gali kontroliuoti įvykius, sapnuojami pakankamai retai. Tačiau juos galima sužadinti dirbtiniu būdu, pasitelkus tam tikrą smegenų stimuliavimo būdą, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Psichiatras Johnas Allanas Hobsonas iš Harvardo universiteto teigia, kad panaudojus 40 Hz elektros srovės impulsą, 77 proc. sapno trukmės sudarys būtent tas sapnas, kurį galima kontroliuoti. Tai įrodė eksperimentas: savanoriai visiškai suprato, kad jie šiuo metu sapnuoja.

Tokio tipo sapnai apima dvi sąmonės būsenas. Viena iš jų būdinga įprastiems sapnams, o antroji – būdravimui (žmogus gali reflektuoti ir kontroliuoti save). Taigi žmogus tarsi perkelia būdravimui būdingus elementus į sapną. Kontroliuojamiems sapnams būdingos ypatingos smegenų gama bangos.

Tyrimo metu mokslininkai 27 dalyviams, prieš tai neregėjusiems kontroliuojamų sapnų, prie galvų pridėjo elektrodus, kurie stimuliavo smegenų žievės kaktinę sritį ir atkūrė gama bangų veiklą, kuri buvo nustatyta aiškius sapnus sapnavusiems žmonėms.

Stimuliacija buvo kartojama keturias naktis (ji trukdavo 30 sekundžių ir buvo atliekama po 2 minučių, kai miegantys eksperimento dalyviai pereidavo į sapnavimo fazę). Prabudę savanoriai tyrėjams papasakodavo, ką matė ir jautė sapne.

Elektroencefalogramos duomenys rodė, kad stimuliuojant 40 Hz dažniu, smegenų gama bangų veikla suaktyvėdavo, o prie 25 Hz dažnio sumažėdavo. Kitokių dažnių stimuliacija smegenų bangų nekeisdavo, o tai reiškia, kad tikimybė išvysti kontroliuojamą sapną nepadidėdavo.

Mokslininkai jau anksčiau spėjo, kad gama bangos yra susijusios su smegenų veiklos sinchronizacija ir yra svarbus sąmonės aspektas. Naujausi rezultatai sustiprina įrodymus, jog gama bangų veikla yra susijusi su sąmoningumu ir net gali lemti sąmoningumą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (0)