Draudimas rūkyti balkone: buto savininko teisės ir pareigos  (48)

Draudimas rūkyti privačiame balkone – buto savininko teisių suvaržymas ar kito asmens teisės gyventi sveikai apgynimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Draudimas rūkyti privačiame balkone nėra teisių suvaržymas, tai yra kito asmens teisės gyventi sveikai apgynimas, LRT radijo laidoje „60 minučių“ pareiškė Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis.

„Pirmiausiai aš pagalvojau, kad bus pažeistos buto savininko teisės, jei jam bus uždrausta rūkyti jo paties balkone. Tačiau pagalvojęs geriau, tikrai ir aš supratau, kad privatumas nebūna absoliutus“, – kalba J. Antanaitis.

Lietuvoje siūloma uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, taip pat ne arčiau kaip 5 metrai iki namų laiptinių ir vaikų žaidimų aikštelių bei kitose viešosiose erdvėse. Seimo Sveikatos reikalų komiteto nario Antano Matulo teigimu, galimybė gyventi savo būste ir daryti ką nori nėra absoliuti, o į nepatenkintų kaimynų skundus reaguoti būtina.

„Daugėja skundų, kad žmonėms gyvenimas virš balkono, kuriame rūkoma, tampa košmaru. Žmonės netgi pamazgomis pilstosi ant rūkalių. Turime atsižvelgti į kaimynus. Atėjo laikas pasakyti, jog mes turime gyventi galvodami apie tai, kad kaimynų gyvenimas turi būti sveikesnis“, – sako A. Matulas.

Pasak J. Antanaičio, išgirdęs siūlymą drausti rūkyti balkonuose jis pirmiausiai pagalvojo, kad tai buto savininko teisių pažeidimas, tačiau galiausiai suprato, jog buto savininko teisės nėra absoliučios. „Draudimas rūkyti privačiame balkone yra ne suvaržymas teisių, o apgynimas kitų asmenų teisių sveikai gyventi. Manau, kad tai teisingas ir geras pasiūlymas“, – pažymi J. Antanaitis.

LRT radijo laidos pašnekovų teigimu, kaip tokio draudimo laikysis rūkaliai ir kaip juos reikės sukontroliuoti, nėra visiškai aišku. „Didžioji dalis suvoks, kad yra draudimas ir pakeis savo rūkymo įpročius“, – rūkančių piliečių sąmoningumu tiki A. Matulas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(40)
(19)
(21)

Komentarai (48)