Atvertas kelias į rinką tobuliausiam rankos protezui (Video)  (0)

Beveik prieš aštuonerius metus garsioji JAV karinių inovacijų agentūra DARPA, išsikėlė tikslą atrasti tobulesnį pakaitalą metaliniams galūnių protezams. Intensyvūs tyrimai davė rezultatus ir buvo sukurtas prototipinis naujos kartos mintimis valdomas protezas, oficialiai pavadintas „Deka Arm“. Naujas žingsnis šia kryptimi įvyko visai neseniai – FDA („Maisto ir vaistų kontrolės departamentas“) pagaliau leido šiuos protezus pristatyti į rinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors daugelis mokslininkų bei inžinierių jau dirba su panašiais projektais, tačiau tai pirmasis protezas, gavęs oficialų raštišką patvirtinimą iš JAV valdžios organų. Protezas, sukurtas Dean Kamen, Segway inžinieriaus, beveik idealiai atitinką suaugusio žmogaus rankos dydį. Tai – didžiulis iššūkis tiek kūrėjui, tiek komandai.

Ranka kontroliuojama elektromiografinių elektrodų pagalba, pritvirtintų prie sveikosios galūnės dalies. Šie sensoriai priima elektrinius signalus iš raumenų viršutinėje rankos dalyje. Toliau signalai keliauja į kompiuterį, kuris, išanalizavęs elektrinius impulsus, geba nustatyti, kokį judesį nori atlikti naudotojas.

Rezultatai išties įspūdingi – šio modelio protezų naudotojai gebėjo atlikti operacijas iki šiol neįmanomas su įprastu protezu. Daugeliui tai – nauja kokybiško gyvenimo viltis. Naudotojai galėjo užsisegti užtrauktuką, naudotis raktais ir netgi sugriebti smulkius objektus, tokius kaip vynuogės ar smulkūs vaisiai, nesutraiškant jų.

FDA teigia, jog DEKA ranka – pirmasis protezas, gebantis elektrinių signalų pagalba atlikti begalę judesių. Šis pasiekimas DARPA kainavo daugiau nei 40 milijonų JAV dolerių. Pasak Bloomberg BusinessWeek – tai tik nedidelė dalelės virš šimto milijono dolerių atsieisiančios programos „Protezų revoliucija“.

Pagaliau, kai ranka gavo FDA palaiminimą, DEKA gali pradėti ieškoti gamintojo ir išleisti produktą į rinką. Bet kūrėjams neužteko vien produkto technologinės sėkmės – atrodo jie sukūrė ir marketingo strategiją. Besidarbuojantys prie šio protezo jį jau vadina Luku, džedajumi iš garsiosios kosminės sagos „Žvaigždžių Karai“ (antrojoje filmo dalyje herojui buvo pritaisytas panašus protezas netekus rankos). Laimei, dėl protezų poreikio ir inžinerinės pažangos, tai jau nebe mokslinė fantastika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: