Japonija rengiasi kurti elektrines kosmose  (1)

Įsivaizduokite: didžiulė jėgainė skrieja kosmose, netrukdoma orų permainų, metų laikų kaitos ar užslinkusios nakties, renka Saulės spindulius ir be pertrūkių tiekia žaliąją energiją į Žemę. Skamba kaip mokslinė fantastika? Na, padedami Japonijos kosmoso agentūros JAXA, galime šią neįtikėtiną technologiją išvysti kiek daugiau, nei po dešimtmečio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminių elektrinių idėja nėra nauja. 1968 metais amerikietis aeronautikos inžinierius dr. Peteris Glaseris pirmasis išdėstė kosminės Saulės energijos elektrinės koncepciją ir pasiūlė milžiniškus šviesos elementus išdėstyti kosmose, gaminti mikrobangas, kurios, nusiųstos į Žemę, galėtų gaminti elektrą. Koncepcija sukėlė didelį susidomėjimą, netgi iš NASA pusės, tačiau devintajame dešimtmetyje projektas sustojo dėl pernelyg didelių kaštų. Tačiau Japonija idėjos nepamiršo, ją vystė ir dabar yra pasaulinė Kosminių saulės energijos sistemų – Space Solar Power Systems – SSPS) projekto lyderė.

Gigantiškas palydovas, kabantis 36 000 kilometrų aukštyje virš Žemės, būtų kelių kilometrų ilgio ir svertų 10 000 tonų. Skriejantys saulės skydeliai būtų susieti su antžemine stotimi, kad būtų išlaikoma stabili geostacionarinė orbita. Pasiūlytame modelyje numatomi Saulės šviesą į skydelius nukreipiantys veidrodžiai, kad palydovui nesant tiesioginėje atokaitoje, jie vis vien būtų apšviečiami.

O dabar sudėtingoji dalis: pagamintos elektros energijos tiekimas atgal į Žemę, kur ją galėtume naudoti. Tai galima įgyvendinti dviem būdais. Energiją galima į lazerio spindulį arba į mikrobangas, o gal net abiejų mišinį, kuris tada būtų nukreipiamas į Žemėje esantį priimantį įrenginį, vadinamąją „rekteną“ – rektifikuojančią anteną. Jau vykdomi antžeminiai eksperimentai, siekiant išsiaiškinti, kuris variantas būtų efektyviausias.

Tokios kosmose įsikūrusios saulės elektrinės būtų 5-10 kartų efektyvesnės už antžemines sistemas. Be to, CO2 emisijos bus mažos ir rastųsi tik iš priimančio įrenginio. Prognozuojama, kad SSPS galės pasiekti maždaug 1 gigavato galią, tai yra, panašų į gaunamą atominėse elektrinėse.

Nors Japonija pirmauja SSPS įgyvendinimo srityje, kaštai bus tokie astronominiai, kad tikriausiai reikės ir kitų šalių indėlio, kol išvysime gigantiškos kosminės elektrinės kontūrus. Gal ši koncepcija atrodo kiek per drąsi, tačiau JAXA tikra, kad jie viliojamai arti vizijos pavertimo tikrove.

Daugiau galite išvysti JAXA SSPS video:


Justine Alford
www.iflscience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (1)