Minesotoje uždrausta prekyba antibakteriniu muilu  (0)

Minesota tapo pirmąją valstija, kurioje uždrausta prekyba antibakteriniu muilu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors bakterijas naikinančių sudedamųjų dalių dedama ne tik į antibakterinius muilus, bet ir į dezodorantus ar net dantų pastas, Minesotos valstijos valdžia priėmė sprendimą uždrausti prekybą tokiais produktais, nes jie kelia pavojų žmonių sveikatai, informuoja naujienų agentūra AP.

Minesotos valstijos gubernatorius Markas Daytonas praėjusį penktadienį pasirašė įsakymą, kuriuo valstijoje uždraudžiama mažmeninė prekyba higienos produktais, kurių sudėtyje yra triklozano. Tiesa, draudimas įsigalios tik nuo 2017 m. sausio 1 d. Vis dėlto šios iniciatyvos autorius, senatorius Johnas Marty patenkintas tokiu sprendimu, nes tai paskatins higienos produkcijos gamintojus per tą laiką pašalinti triklozaną iš gamybos proceso. Be to, senatorius tikisi, kad šis draudimas sulauks atgarsio ir kitose valstijose ar kitose šalyse.

Beje, kai kurios kompanijos (pvz., Procter & Gamble) suskubo rinkodaron įvesti frazę "triclosan-free" (be triklozano).

Triklozanas naudojamas maždaug 75 proc. JAV parduodamų skystos konsistencijos antibakterinių muilų ir dušo želė. Nors triklozano grėsmė žmogaus sveikatai tyrimais neįrodyta, kai kurių tyrimų su gyvūnais rezultatai kelia nerimą, kad šis cheminis junginys gali ardyti reprodukcijos ir augimo hormonus bei gali skatinti antibiotikams atsparių bakterijų vystymąsi ir plitimą.

Triklozano kritikai (taip pat ir JAV Maisto bei vaistų kontrolės departamentas) pabrėžia, jog nėra jokių požymių, kad triklozaninis muilas būtų kuo nors pranašesnis už įprastą muilą. Pernai Minesotos universiteto mokslininkai publikavo tyrimo ataskaitą, kurioje skelbiama apie keletoje ežerų rastas triklozano nuosėdas: šis cheminis junginys ežerų vandenyse gali skilti į potencialiai žalingus dioksinus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai (0)