Žmogaus „užšaldymo“ eksperimentas – jau šį mėnesį  (0)

JAV miesto Pitsburgo Presbiterijonų ligoninėje dar šį mėnesį prasidės pirmi pasaulyje žmonių „užšaldymo“ eksperimentai: tyrimui bus atrinkti 10 pacientų, kurių traumos bus pripažintos mirtinomis bandant juos gelbėti tradiciniais metodais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chirurgai pašalins pacientų kraują ir pakeis jį ataušintu druskos tirpalu, kuris atšaldytų kūno natūralias funkcijas ir atidėtų mirtį nuo kraujo netekimo.

Pasak tyrimui vadovausiančio dr. Samuelio Tishermano, „Mes gyvybę suspenduojame, tačiau nemėgstame šio proceso vadinti „suspenduoto gyvybingumo būsena“, nes tai skamba kaip frazė iš mokslinės fantastikos filmo... Mes vadintume tai būtinu medicininiu išsaugojimu ir atgaivinimu (angl. emergency preservation and resuscitation)“.

Sėkmingi bandymai su kiaulėmis buvo atlikti dar 2000 metais. Po mirtinų pjautinių žaizdų sukėlimo, mokslininkai sugebėjo gyvūnų kūno temperatūrą sumažinti iki 10 laipsnių Celsijaus skalėje. Visos kontrolinės grupės kiaulės žuvo, o tų, kurių kraujas buvo pakeistas atšaldytu druskos tirpalu, išgyvenimo tikimybė buvo 90 proc. - tik reikėjo kelis kartus „perkrauti“ širdį, rašo engadget.com.

Kaip ir bandymų metu, bandymai su žmonėmis bus atliekami tik pačiais sunkiausiais atvejais, po sužeidimų, kurie yra itin sunkūs ir išgyvenimo tikimybė yra ne didesnė nei 7 procentai. Projektą finansuoja JAV kariuomenė – veikiausiai ji dar nepamiršo Vietnamo karo pamokos: kariaujant Pietryčių Azijoje JAV karo medikai pastebėjo, jog pagrindinė sužeistų karių mirties priežastis buvo kraujo netekimas per pirmas 5-20 minučių nuo sužeidimo, nors maždaug trečdalio karių traumos buvo tokios, jog įprastiniame skubios pagalbos skyriuje juos būtų įmanoma išgelbėti.

Tiesa, suspenduoto gyvybingumo būsena, apie kurią rašoma mokslinės fantastikos knygose, čia net nekvepia: paciento gyvybę šis metodas gali palaikyti tik maždaug keturias valandas. Kur kas mažiau, nei reikėtų tarpgalaktinei kelionei, bet galbūt visai pakankamai gyvybei išgelbėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(84)
(10)
(74)

Komentarai (0)