Tymų atvejų skaičius JAV pasiekė 20 metų aukštumą  (1)

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (Centers for Disease Control and Prevention CDC) paskelbė pranešimą, raginantį žmones skiepytis, kai JAV užregistruotų tymų atvejų skaičius pasiekė aukščiausią lygį per 20 metų - o tai dar tik gegužės mėnesio duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo šių metų sausio pirmos iki gegužės 23 d., CDC pranešta apie 288 tymų atvejus JAV – tai didžiausias pirmų penkių mėnesių skaičius nuo 1994 m. Kodėl tymų atvejų taip padaugėjo? Pasak CDC, didžiausia dalimi dėl nevakcinuotų asmenų tarptautinių kelionių. 97% visų atvejų buvo vadinamieji „importiniai“, kai asmenys pasigaudavo ligą kitoje šalyje ir parsivežė ją atgal. Negana to, 90% užsikrėtusių asmenų buvo nevakcinuoti arba nežinojo savo vakcinacijos istorijos. 85% nevakcinuotų asmenų sakė nebuvę paskiepyti dėl asmeninių, filosofinių ar religinių priežasčių.

„Dabartinį tymų atvejų padaugėjimą kelia nevakcinuoti žmonės, daugiausia JAV gyventojai, užsikrėtę tymais kituose kraštuose, parvežę virusą į JAV ir apkrėtę kitus bendruomenėse , kur daug žmonių yra nepaskiepyti,” paaiškino dr. Anne Schuchat, CDC nacionalinio imunizacijos ir kvėpavimo takų ligų centro direktorė. „Daug židinių JAV radosi po kelinių į Filippinus, kur nuo 2013 buvo didelis ligos protrūkis.”

Tymai nėra nekaltas negalavimas. Jie gali sukelti rimtas komplikacijas ir yra labai užkrečiami. Apie 30% tymų atvejų išsivysto tokios komplikacijos, kaip plaučių uždegimas ir diarėja, o vienam vaikui iš 1000 išsivysto encefalitas (infekcinis centrinės nervų sistemos susirgimas, sukeliantis galvos smegenų uždegimą, dėl kurio ilgam sutrinka žmogaus darbingumas, nereti (apie 30 – 40 proc. atvejų) sunkūs liekamieji reiškiniai ir neįgalumas.). Nors daugelyje šalių veikia skiepų nuo tymų programos, liga tebėra paplitusi įvairiose pasaulio vietose. Skaičiuojama, kad kasmet tymais suserga 20 milijonų žmonių; iš jų 122 000 nuo šios ligos miršta.

Tymų padeda išvengti skiepai. Yra daugybė duomenų, rodančių MMR vakcinos saugumą ir efektyvumą. CDC rekomenduoja dvi šios vakcinos dozes nuo 12 mėnesių amžiaus, tačiau bet kas, vyresnis, nei 6 mėn., gali būti paskiepytas, besiruošiantis į užsienio kelionę. CDC primygtinai rekomenduoja skiepytis visiems, nesvarbu, ar jie ruošiasi išvykti iš šalies, prieš prasidedant vasaros kelionių sezonui.


Justine Alford
www.iflscience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: