Turtingoms šalims automobilių dūmai kasmet kainuoja 800 mlrd. dolerių  (1)

Automobiliai ne tik patys nepigūs, bet ir patuština valstybių iždą. Autotransporto sukeliamas smogas iš 34 pasiturinčių šalių kasmet pareikalauja 800 mlrd. JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešimą pateikusi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (OECD) apskaičiavo, kad oro tarša OECD šalims per metus kainuoja 1,7 trln. JAV dolerių sveikatos priežiūros išlaidomis ir priešlaikinėmis mirtimis. Kelių transportas atsako už pusę šios žalos.

Ekologinių problemų kainos įvertinimas yra geras būdas susilaukti vyriausybės veiksmų, sako Darby Jack iš Kolumbijos universiteto Niujorke. „Tai kalba, kuria jie šneka“, sako jis. „Kai kalbama teisingai – galima padaryti norimą poveikį.“

Kenksmingiausiomis išmetamosiomis dujomis orą teršia dyzeliniai varikliai, todėl OECD skatina vyriausybę pašalinti bet kokias paskatas pirkti tokio tipo automobilius. Organizacija taip pat siūlo plėsti dviračių dalinimosi ir elektromobilių programas bei taikyti didesnius mokesčius už kelių naudojimą.

Kinijoje oro tarša atsieina 1,4 trln. JAV dolerių, o Indijoje - 0,5 trln. Abiejose šalyse pastebėtas greitesnis smogo aukų skaičiaus augimas nei pasaulio vidurkis.

Daugybė šalių mėgina sumažinti smogą, pavyzdžiui, kurdamos ekonomiškesnius automobilius, tačiau pasiekimai lieka užgožti didėjančio automobilių poreikio sparčiai besiplečiančiuose Kinijos ir Indijos miestuose.


Lauren Hitching
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)