Kaip glicerolis skaidrius indus paverčia nematomais? (Video)  (0)

Iš skaidrios medžiagos (pvz., stiklo ar plastiko) pagaminti indai yra permatomi, bet nėra nematomi. Vis dėlto egzistuoja paprastas, tačiau įspūdingas chemijos triukas paversti juos visiškai nematomais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Glicerolio fokusais bičiulius ir artimuosius labai lengvai galima nustebinti tiesiog namie. Tačiau apie viską iš pradžių. Jei skaidrų indą įmerksime į vandenį, indas jame matysis. Tačiau jis gali virsti nematomas, jei bus panardintas ne į vandenį, o į glicerolį.

Kodėl taip yra? Šviesai keliaujant iš vienos medžiagos į kitą, kinta jos greitis ir kryptis. Pakitus šviesos kritimo kampui, objekto vaizdas dėl šviesos spindulių refrakcijos reiškinio iškraipomas. Taip dažniausiai nutinka su vandeniu. O jei vandenį pakeitus kitais skysčiais? Skirtingi skysčiai pasižymi skirtingomis skaidrumo savybėmis. Vandenį pakeitus skysčiu, kurio refrakcinis koeficientas identiškas stiklo refrakcijos koeficientui, šviesa ir per stiklą, ir per tą skystį pereis identišku greičiu ir kampu. O indas virs nematomu.

Tas stebuklingas skystis yra glicerolis (glicerinas). Jei tokio gauti nepavyks, jį galima pakeisti kūdikiams skirtu aliejumi.

Kaip glicerolis sukuria nematomumo efektą? Stebėkite vaizdo siužete nuo 1:35 min.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(1)
(39)

Komentarai (0)