Švedų mokslininkai išrado medžiagą, kuri daiktus paverčia neapčiuopiamais  (4)

Štai taip atrodo naujo tipo polimerinė medžiaga, kurią sukūrė Švedijos fizikai. Ši medžiaga pasižymi neįtikėtina savybe – neįmanoma pajusti po ja esančių daiktų. Kitaip tariant, tokia medžiaga padengti daiktai tampa neapčiuopiami – jie nesukels jokio lytėjimo pojūčio. Spusčiodami tokia medžiaga padengtą daiktą, nė neįtarsite, kad po ta medžiaga kažkas yra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medžiagą sudaro plonas nanodalelių sluoksnis, kuris daiktą apgaubia taip, kad mėginant jį apčiuopti nebus jokio lytėjimo pojūčio. Iliustracijoje užfiksuotas tokios medžiagos „absorbuotas“ metalinis cilindras.

Kaip toks stebuklas įmanomas? Anot Karlsrūjės technologijų instituto (Švedija) tyrėjų, ši permatoma polimerinė metamedžiaga sudaryta iš adatėlės formos kūgelių, kurių viršūnėlės ir pasitinka „lytėjimą“. Medžiaga tobulai prisitaiko ir absorbuoja bet kokią po ja esančią formą. Metamedžiagos struktūra nukreipia liečiančio piršto jėgas taip, kad prie ja padengto daikto prisiliesti visiškai neįmanoma.

Lytėjimo pojūčio nefiksuos ne tik pirštų oda, bet ir specialūs lytėjimo instrumentai. Anot tyrimu vadovavusio Tiemo Bückmanno, „tai – tarsi Hanso Kristijano Andreseno pasakoje apie princesę ant žirnio. Skirtumas tas, kad pasakoje po čiužiniais esantis žirnis princesei trukdo išsimiegoti. O jei žirnis būtų po mūsų sukurtos medžiagos čiužiniu, princesė išsimiegotų kuo puikiausiai.“

Karlsrūjės mokslininkai medžiagą išrado eksperimentiniais tikslais, tačiau po kelerių metų ji gali būti naudojama ir kasdieniams dalykams, pvz., gaminant ypač plonus, lengvus, tačiau labai patogius iškylų čiužinius, kuriuos bus galima tiesti ant grublėčiausių uolų ir išsimiegoti it savo lovoje, arba kilimus, po kuriais nebus justi nei laidų, nei kitokių nelygumų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(68)
(11)
(57)

Komentarai (4)