Karštojo ledo fokusai: kaip vienu rankos kyštelėjimu stiklainį šilto skysčio paversti ledu? (Video)  (2)

Vaizdas išties toks, kad gali atvipti žandikaulis: eksperimento autorius į, rodytųs, vandens sklidiną stiklainį įmerkia ranką, ir vanduo staiga pradeda ledėti. Ledu apauga visa plaštaka. Įdomiausia tai, kad stiklainis sklidinas šilto skysčio! Visa tai – karštojo ledo fokusai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas labai paprasta. Stiklainį reikia pripilti lydyto natrio acetato. O tada beveik pakaks į jį įmerkti ranką – ir skystis tiesiog beregint pradės ledėti. Įdomu tai, kad ledas nėra šaltas – jis maloniai šiltas. Kelios akimirkos, ir visas skystis ąsotyje virsta ledu. Tiesa, baimintis nereikia – ranka neliks įkalinta lede, mat šis tebėra šiltas, o savo konsistencija primena ledus.

Triuko paslaptis ta, kad įmerkus ranką formuojasi visai ne vandens ledas, o substancija, pavadinimu natrio acetato trihidratas. Prieš tai kietas natrio acetatas buvo išlydytas ir "superatšaldytas" iki temperatūros, kuri yra žemesnė jo lydymosi taško. Į tokios būsenos skystį įmerkus kietos būsenos natrio acetato kristalų (arba jais apkibusią plaštaką), kristalizuotis pradeda visas skysto būvio natrio acetatas.



Kaip pasigaminti karštojo ledo, jau esame rašę.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai (2)