Sukurta tamsiausia pasaulyje medžiaga, beveik neatspindinti regimosios šviesos  (2)

Britų bendrovė „Surrey NanoSystems“ sukūrė juodžiausią pasaulio medžiagą, kuri sugeria beveik visą regimąją šviesą – visą, išskyrus 0,035 procento. Žiūrėti į „super juodą“ medžiagą, pagamintą iš nanovamzdelių – kiekvienas jų 10 tūkst. kartų plonesnis už žmogaus plauką – yra išties nepaprasta patirtis, rašo independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medžiaga tokia tamsi, kad žmogaus akis negali suvokti, ką mato. Objektų kontūrai ir formos pametami, taigi atrodo, kad žiūrima į bedugnę. Jeigu iš šios medžiagos būtų gaminamos „Chanell“ juodos suknelės, jas dėvinčio žmogaus galva ir galūnės atrodytų taip, lyg būtų netvarkingai išsidėsčiusios apie suknelės formos juodą skylę.

Praktiniai medžiagos pritaikymo būdai yra kiek rimtesni. Ši medžiaga leistų astronomų kameroms, teleskopams ir infraraudonųjų spindulių skenavimo sistemoms efektyviau funkcionuoti. Medžiaga taip pat gali būti pritaikoma karo pramonėje, tačiau šių tikslų gamintoja „Surrey NanoSystems“ negali atskleisti.

Nanodalelių medžiaga, vadinama „Vantablack“, buvo auginama ant aliuminio folijos lakštų Nevhavene įsikūrusios įmonės. Paklaustas, ar įmanoma sukurti suknelę iš šios medžiagos, „Surrey NanoSystems“ technikos vadovas Benas Jensenas aiškino, kad tai būtų „labai brangu“, tačiau neįvardino medžiagos gamybos sąnaudų.

Medžiaga „Vantablack“, kuri buvo aptarta žurnale „Optics Express“, kuriama iš aibės kartu sudėtų nanovamzdelių, pavyzdžiui, neįtikėtinai plonų šiaudelių. Jie tokie plonyčiai, kad šviesos dalelės negali pro juos prasiskverbti, nors jos gali prasiskverbti į tarpelius tarp jų.

Priminsime, kad NASA yra skelbusi apie medžiagos, kuri sugeria 99 proc. šviesos, sukūrimą. O oficialus ligšiolinis absoliutaus dirbtinės medžiagos juodumo rekordas – atspindimumas, siekiantis tik 0,045 proc. į ją krintančios šviesos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (2)