Prikėlimas iš numirusiųjų – nejaugi tai įmanoma?  (4)

Radikali procedūra, kurios metu paciento kraujas pakeičiamas atšaldytu fiziologiniu tirpalu, gali sugrąžinti klinikinės mirties būsenos žmogaus gyvybę, teigia BBC „Future“ korespondentas Davidas Robsonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jeigu jūsų kūno temperatūra 10 laipsnių Celsijaus, smegenys nesiunčia aktyvumo ženklų, širdis sustoja, organizme nėra kraujo – vargu ar kas ginčysis, kad esate miręs, – sako Arizonos valstijos universiteto mokslininkas Peteris Rea. – Tačiau mes galime sugrąžinti jums gyvybę“.

P. Rea neperdeda. Eksperimentai, kuriuos jis atlieka kartu su savo kolega Samueliu Tishermanu iš Merilando universiteto, parodė, jog organizmą galima ilgas valandas išlaikyti anabiozės būsenoje.

Jų metodika, kol kas išbandyta tik su gyvūnais, yra viena drąsiausių medicinoje.

Šios procedūros metu iš paciento organizmo pašalinamas visas kraujas, o kūnas atšaldomas daugiau nei 20 laipsnių. Po operacijos kraujas vėl suleidžiamas į organizmą, o kūnas palaipsniui sušildomas.

„Kai tik į organizmą suleidžiamas kraujas, oda iškart rausvėja, o pasiekus tam tikrą temperatūrą širdis spontaniškai ima plakti, – pasakoja P. Rea. – Tai pakankamai įdomu – pasiekus 30 laipsnių Celsijaus temperatūrą širdis pradeda savaime plakti. Paskui, kai kūnas dar labiau sušyla, ji savarankiškai atstato normalų ritmą“.

Įdomiausia, kad gyvūnams, su kuriais buvo atliktas šis eksperimentas, po atgijimo beveik nepasireiškia joks šalutinis poveikis. „Iš pradžių jie netvirta stovi ant kojų, tačiau jau kitą dieną elgiasi absoliučiai normaliai“, – tikina S. Tishermanas.

S. Tishermanas išgarsėjo visame pasaulyje po savo pareiškimo, kad yra pasirengęs pritaikyti šią metodiką Pitsburgo ligoninių pacientams. Jo teigimu, tai turėtų būti kulkų sužeisti ir kritinės būklės pacientai, kurių širdys jau sustojusios. Tokiems žmonėms S. Tishermano pasiūlyta metodika – paskutinė viltis.

„Apgauti mirtį anabioze“ – taip apie šią idėją skelbė televizijos kanalas CNN. Laikraštis „New York Times“ apie S. Tishermano siūlomą metodiką rašė straipsnyje dar aštresniu pavadinimu: „Nužudyti pacientą, kad išgelbėtum jam gyvybę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(104)
(1)
(103)

Komentarai (4)