Virškinimo eksperimentas chemijos laboratorijoje: kuo virsta mėsainis druskos rūgštyje? (Video)  (4)

Mūsų organizmas – išties neįtikėtinas gamtos kūrinijos stebuklas. Štai kiekvienas, dabar skaitantis šiuos sakinius, savo kūne turi druskos rūgšties (HCl), ko negalėtume pasakyti apie daugelį cheminių elementų ar medžiagų, apie kuriuos yra pasakojęs Notingamo universiteto chemikų kolektyvas su kultiniu profesoriumi Martinu Polyakoffu priešakyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Druskos rūgšties rastume kiekvieno žmogaus pilve. Ji – neatsiejama virškinamojo trakto dalis. Net ir šią akimirką druskos rūgštis mūsų organizmuose dirba savo darbą – ji yra viena pirmųjų cheminių medžiagų, apdorojančių į skrandį nurytą maistą. Čia jis skaidomas į naudingąsias medžiagas, kurios suteikia mums energijos arba nuo kurių tunkame.

Kaip atrodo 3,5 val. druskos rūgštyje praleidęs "McDonald's" mėsainis su sūriu? Nesunku numanyti, kad nekaip. Bet kad taip nekaip, neįsivaizduotų niekas.

"Ūūūū!" – nustemba ir kikenti pradeda vienas iš improvizuoto eksperimento autorių.

"Jergutėliau! – už kadro pasigirsta ir kolegų balsai.

Vaizdelis iš ties nekoks. Į rūgšties skystį panardinta dalis virtusi sunkiai nusakomos būsenos gliti drebutinė substancija, kurios esminė savybė – juodumas. Šiurpiai pajuodavusi ir pati rūgštis.

"Ištirpo ne visi riebalai, - konstatuoja eksperimento autorius. – Virškinimo trakte apstu ir kitų skaidančių medžiagų. O čia – tik gryna druskos rūgštis."


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(22)
(-7)

Komentarai (4)