Grafenas stumiamas į šoną – jį keis nauja supermedžiaga iš kanapių  (2)

Mokslininkai išsiaiškino, kad kanapių pluoštas savo gebėjimu kaupti elektros energiją nenusileidžia grafenui, todėl buvo pasiūlyta ateities superkondensatorius gaminti būtent iš šio augalo. Naujos technologijos prezentacija įvyks 248-ojoje Amerikos chemijos bendruomenės konferencijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nuo standartinių akumuliatorių, superkondensatoriai gali įsikrauti arba atiduoti energiją vos per keletą sekundžių, tiesa, pagal energijos tankį jie kol kas nusileidžia dabartinėms baterijoms.

Superkondensatorių talpą galima padidinti, pasitelkiant elektrodus, jei jie būtų gaminami iš naujo tipo medžiagų. Ir nors pagrindiniu kandidatu laikomas grafenas, tačiau elektrodai iš kanapių pluošto jiems nenusileidžia nei produktyvumo lygiu, nei juo labiau gamybos savikaina, kuri yra 1000 pigesnė, lyginant su grafeno analogais.

Tyrimų grupės vadovas David Mitlin ir jo kolegos dirbo prie drabužių, virvių ir lynų, padarytų iš kanapių, gamybos atliekų. Jei medžiagą visą parą kaitintume iki 180 laipsnių pagal Celsijų, o vėliau kaitra būtų dar labiau padidinta, atskiltų taip vadinami anglies nanolapeliai.

Kanapių pluošto elektrodus naudojantys superkondensatoriai, kuriuose elektrolito funkciją atlieka joninis skystis, savo talpa ir atsparumu karščiui (iki 93 laipsnių pagal Celsijų) lenkia visus šiuo metu rinkoje esančius įrenginius. Energijos tankis naujuose superkondensatoriuose sudaro 12 Wh viename kilograme – tai yra maždaug du – tris kartus daugiau, nei standartiniuose įrenginiuose.

Šiuo metu mokslininkai bando pradėti nedidelės apimties superkondensatorių su kanapių pluoštu serijinę gamybą.

Plačiau D. Mitlino tyrimo ataskaitą galima pasinagrinėti čia.

FACEIT.LT – IT Naujienos

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (2)