Paviršius su mikroplaukeliais, valdomais magnetiniu lauku (Video)  (0)

Masačiusetso technologijų instituto (Massachusetts Institute of Technology , MIT) mokslininkai pademonstravo lankstų polimerą, padengtą mikroplaukeliais, kurie, veikiami magnetinio lauko, gali pakrypti į įvairias puses.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priklausomai nuo magnetinio lauko orientacijos, plaukeliai gali suformuoti kelią, per kurį imtų tekėti skystis, taip pat skystį nukreipti ir taip, kad jis, veikiamas paviršiaus įtempimo jėgos, galėtų tekėti į viršų, įveikdamas sunkio jėgą.

Kiekvienas mikroplaukelis, pagamintas iš nikelio, yra apie 70 mikronų aukščio ir 25 mikronų pločio – tai maždaug ketvirtis žmogaus plauko skersmens.

Toks mikroplaukelių masyvas buvo suformuotas ant elastingo ir skaidraus silikono sluoksnio, kurį savo ruožtu galima klijuoti ant praktiškai bet kokio kieto ar lankstaus paviršiaus, neekranuojančio magnetinio lauko.

Eksperimentų metu pavyko ne tik nukreipti skystį reikiama kryptimi, bet ir keisti paviršiaus pralaidumą šviesai – tokią medžiagą galima būtų panaudoti ne tik hidroizoliacijai, vandeniui nepralaidiems drabužiams, bet ir automobilių stiklams – apsaugai nuo akinimo, ar išmaniesiems langams, kurie keistų pralaidumą šviesai priklausomai nuo jos intensyvumo ar „nusivalytų“ lietaus lašus.

Ateityje ši medžiaga taip pat gali būti panaudota vis populiarėjančių „laboratorijų viename luste“ gamyboje, nukreipiant tiriamas medžiagas mikrokanalais.

Sudėtingesni magnetiniai laukai gali sukurti ir įvairių formų skysčio sroveles.

Beje, ši idėja yra eilinį kartą pasiskolinta iš gamtos: gyvūnų kailiukai veikia labai panašiai, apsaugodami kūną nuo vandens.

(4)
(0)
(4)

Komentarai (0)