Mokslininkai: laboratorijoje užauginti peniai – ne už kalnų (Video)  (2)

Vyrai, kuriems būtina penio rekonstrukcijos operacija, netrukus galės sulaukti organų, laboratorijoje užaugintų iš jų pačių ląstelių, tikina Veik Foresto Regeneracinės medicinos instituto mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penių auginimo tyrimui vadovavo instituto direktorius Anthony Atala, jau turintis patirties auginant organus laboratorijoje. 2011 metais jis konferencijoje TED skaitė populiarų pranešimą apie 3D spausdintuvu atspausdintus inkstus. O šių metų pradžioje jis su kolegomis skelbė, jog keturioms pacientėms implantavo laboratorijoje užaugintas vaginas.

Dabar tie patys mokslininkai yra pasirengę panašią operaciją atlikti vyrams, kurių lyties organai buvo sužaloti ar neišsivystę. Bet kaip išauginti penį? A. Atala procesą pradeda nuo donoro penio, kurį kruopščiai išplauna tirpiklyje, taip pašalinant visas ląsteles, kurias galėtų atmesti recipiento organizmas. Po kelių savaičių plovimo mokslininkams lieka originalaus organo „karkasas“.

Per tą laiką laboratorijoje auginamos paciento penio likučių ląstelės – siekiama užauginti daug skirtingų ląstelių tipų, kurių esama lytiniame organe. Paruošus karkasą, jis apsėjamas paaugintomis ląstelėmis. Dabar taikomos penio rekonstrukcijos operacijos, lyginant su šia procedūra, atrodo archaiškai: medikai protezinius implantus padengia oda, paimta nuo paciento žasto ar šlaunies.

Kol kas A. Atalai ir kolegoms puikiai sekasi taikyti šį transplantavimo metodą triušiams. Tyrimus su žmonėmis ketinama pradėti po penkerių metų.

Tiesa, lyties keitimo atveju tokia procedūra nebus tinkama: vienas iš esminių šio gydymo metodo reikalavimų – naudoti specifines penio ląsteles. A. Atala sakė, jog transplanto gavėjas turi turėti pakankamai medžiagos, iš kurios medikai galėtų išauginti pakankamai ląstelių. Ir kol kas nežinoma, o iki tyrimų su žmonėmis pradžios veikiausiai ir nebus žinoma, kiek funkcionalūs bus laboratorijoje išauginti organai.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai (2)