Ko tik nepadarysi dėl patelės: šokliavoris (Video)  (1)

Dažnas atvejis, kai gyvūnijos pasaulyje patinėlis mėgina savo grožiu ir spalvomis sužavėti patelę. Tačiau judrusis šokliavoris šokdamas savo viliotinį ne tik keičia spalvas, tačiau ir mikliai „vibruoja“ kojelėmis, lyg mėgindamas užhipnotizuoti moteriškos lyties atstovę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pitsburgo universiteto (JAV) doktorantas Danielis Zurekas vadinamas neuroetologu (Etologija – tai mokslo šaka, tirianti gyvūnų elgesį). Jį labiausiai domina tai, kaip gyvūnai komunikuoja vizualiais signalais. Kokią įtaką jų skleidžiami signalai turi gyvūno ekologijai ir netgi evoliucijai. Tirdamas šokliavorius D. Zurekas visą „viliotinį“ užfiksavo makrovaizdus galinčia nufilmuoti „Panasonic GH4“ vaizdo kamera.

„Šie spalvingi ir miklūs šokliavoriai priklauso Habronattus genčiai. Jie gyvena pietvakarinėje JAV dalyje, Meksikoje ir centrinėje Amerikoje. Kaip ir Australijos šokliavoriai, jie stengiasi sužavėti pateles savo įspūdingu šokiu. Šokį sudaro skirtingos fazės su vizualiais ir vibravimo elementais. Šiame vaizdo įraše galime matyti visą viliojimo šokį, kurį patinėlis atlieka prieš patelę“, - prie neseniai į portalą youtube.com įkelto įrašo rašė D. Zurekas.

Didžiąją dalį šokio šokliavoris laiko iškėlęs į viršų priekines kojas ir virpina jų galiukus. Tuo metu jo kūnas įgauna žalsvą ir melsvą atspalvius.

Įrašo pabaigoje voras po milimetrą artėja prie patelės ir pamėgina poruotis, tačiau matyti, jog ši (didžiąją šokio dalį krapščiusi akis ar kasiusi panižusią koją) neatrodo sužavėta ir priekinėmis kojomis nustumia patinėlį šalin.

Matyt, reikėjo dar ryškesnių spalvų ir dar miklesnio kojelių virpinimo. Internautai gaili vargšelio voro tiek pastangų ir vis tiek buvo atstumtas.

Daugiau apie Danielio Zureko atliekamus mokslinius tyrimus galite sužinoti spustelėję ŠIĄ nuorodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)