Britų mokslininkai teigia įrodę: esame nežemiškos gyvybės palikuonys (Video)  (1)

Britų mokslininkai tikina Žemės stratosferoje atradę dalelių, kurios neabejotinai įrodo nežemiškos gyvybės egzistavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa apie nežemišką gyvybę yra ne šiaip kažkur anapus – ji kasdien krenta ant mūsų galvų ir, tikėtina, paaiškina žmogaus ir visos kitos gyvybės kilmę Žemėje. Bent jau taip tikina Jungtinės Karalystės Šefildo universiteto ir Bekingemo universiteto Astrobiologijos centro mokslininkai, tikinantys, jog Žemės stratosferoje aptiktų dalelių nuotraukos yra jau seniai ieškotas nežemiškos gyvybės egzistavimo įrodymas.

Mokslininkai, kuriems negana išspręsti vieną labiausiai visą žmoniją dominančių klausimų, žengė dar vieną žingsnį: jie tikina, kad jų atradimai reiškia, jog žmonija ir visa gyvybė Žemėje atkeliavo iš kosmoso.

Profesorius Miltonas Wainwrightas su kolegomis atradimą padarė į stratosferą paleidę balioną, kuris mėginius rinko per praėjusių metų meteorų perseidų lietų. Balionas pakilo į 27 km virš Žemės aukštį virš Šefildo. Jame buvo sterilių plokštelių, kurių paskirtis – pagauti mažučius biologinius organizmus.

Šio skrydžio metu viena iš plokštelių pagavo maždaug 10 mikronų dydžio organizmą, kuris, M. Wainwrighto teigimu, yra struktūra, kuri šnekamojoje kalboje vadinama „drakono dalele“. Išanalizavus moksliškai nustatyta, kad ji sudaryta iš anglies ir deguonies, todėl nėra kosminių ar vulkaninių dulkių dalis. Leidiniui „Daily Express“ mokslininkas aiškino, kad nežinia, ar šis organizmas yra visas ir vientisas, ar yra sudarytas iš mažesnių mikrobų. Bet už tai jis visiškai neabejodamas tikino, jog šis biologinės kilmės radinys yra „nepanašus į nieką Žemėje“.

„Įdomu, kad tokie organizmai ant mėginių rinkimo priemonių randami visiškai neužteršti. Ant jų nerandama jokių žiedadulkių, jokių žolės ar teršalų dalelių. Ir jokių dirvos ar vulkaninių dulkių. Ir jeigu neegzistuoja kokių nors mechanizmų, dėl kurių nuo Žemės paviršiaus selektyviai būtų atrinkti ir į milžinišką aukštį iškelti tokie organizmai, vadinasi, jų kilmė yra kosminė. Tai bei faktas, jog kai kurie biologinių medžiagų mėginiai, surinkti mūsų komandos, ant plokštelių paliko smūginius kraterius, patvirtina mūsų tiriamų objektų kosminę kilmę“, - sakė mokslininkų grupės vadovas.

Bet drąsūs prof. M. Wainwrighto teiginiai neliko nepastebėti mokslo bendruomenės, kuri iš prigimties yra skeptiška. Štai vienas astrobiologas svetainėje space.com pasisakė: „Pareiškimas, kad tai yra nežemiška gyvybė, yra labai didelis ir drąsus šuolis, kuriam reikia labai jau stipraus pagrindimo“. Arba, kaip kadaise teigė Carlas Saganas, „Neeiliniams teiginiams reikia neeilinio pagrindo“.

Taigi, astrofizikas paaiškino, kokių įrodymų reikėtų, jei M. Wainwrightas norėtų pasirodyti kaip patikimas mokslininkas. Pavyzdžiui, įrodyti, kad organizmas sudarytas ne iš L amino rūgščių, o iš D amino rūgščių (jos panašios tarsi vaizdas ir atvaizdas veidrodyje, tačiau visoje Žemiškoje gyvybėje yra tik L amino rūgštys). Tai būtų įrodymas, kad stratosferoje pagauto organizmo biochemija yra kitokia, nei Žemės gyvybės.

Dar labiau skeptišką mokslo bendruomenės požiūrį skatina tai, jog leidinys „Journal of Cosmology“, kuriame britai publikavo savo tyrimo rezultatus, ne kartą buvo kritikuojamas mokslininkų dėl savo patikimumo.

Kita vertus, prof. M. Wainwrightas turi ir šalininkų. Jo teiginiai buvo išplatinti praėjus savaitei po to, kai Rusijos mokslininkai paskelbė atradę Tarptautinės kosminės stoties išorėje aptikę dumblių pėdsakų.

Už Tarptautinės kosminės stoties Rusijos segmentą atsakingas pareigūnas Vladimiras Solovjovas yra sakęs naujienų agentūrai „Itar-Tass“, kad planktonas ir mikroskopiniai organizmai, aptikti kosminės stoties išorėje, yra „absoliučiai unikalūs“.

Organizmų pėdsakų atradimas TKS išorėje buvo pirmas kartas, kai kosminėje erdvėje rastos ne organinės molekulės, o gyvybės pėdsakai. Dalis mokslininkų mano, jog toks pareiškimas patvirtina teoriją, jog visa Žemės gyvybė yra kilusi iš kosmoso.

Pastarieji sensacingi M. Wainwrighto pareiškimai – ne pirmas garsus šio mokslininko išėjimas į viešumą. Pernai jis leidiniui „The Independent“ aiškino, jog yra „95 procentais įsitikinęs“, jog organizmai, atrasti kosmose, nėra iš Žemės.

„Visa mokslui žinoma informacija rodo, jog jie turi būti atkeliavę iš kosmoso. Nėra žinomo mechanizmo, kuris leistų Žemės gyvybės formoms pasiekti tokį aukštį. Kiek mums žinoma iš fizikos, jie turi būti iš išorės“, - tada tvirtino mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai (1)