Paneigtas mitas: nuolatinis pieno vartojimas ne tik nestiprina kaulų, bet dar ir sendina?  (6)

Iki šiol manoma, kad pieno gėrimas stiprina kaulus. Naujas Švedijos mokslininkų tyrimas ne tik paneigia šį mitą, bet taip pat ir parodo, jog pieno gėrimas dėl jame esančio cukraus spartina ir senėjimo procesus, rašo sciencealert.au.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda iš Upsalos universiteto Švedijoje nustatė, kad tos moterys, kurios gėrė tris arba daugiau stiklinių pieno per dieną, dažniau susilaužydavo kaulus, nei tos, kurios gėrė stiklinę ar dar mažiau.

Šis tyrimas yra platesnio tyrimo dalis, kurio metu buvo ištirta daugiau nei 100 tūkst. žmonių Švedijoje.

Mokslininkai pasižiūrėjo į 61,4 tūkst. moterų duomenis, kurios tarp 1987 m. ir 1990 m.užpildė klausimynus, o taip pat ir 45,3 tūkst. vyrų, kurie klausimynus užpildė 1990 metais. Klausimynuose buvo teiraujamasi, kaip dažnai žmonės vartoja pieno produktus – pieną, jogurtą, sūrį ar pan. Dalyvių moterų sveikata buvo tirta praėjus 20 metų nuo klausimyno užpildymo, o vyrų – praėjus 11 metų.

Mokslininkų komanda, kuri tyrimą išspausdino medicinos žurnale BMJ, sako, kad stebint moteris dažnas pieno gėrimas buvo susijęs su dažnesniais kaulų lūžiais, o taip pat su dažnesniu tiek moterų, tiek vyrų mirtingumu.

„Moterų, kurios gėrė tris pieno stiklines ar daugiau, mirtingumas tyrimo pabaigoje buvo dvigubai didesnis nei geriančių mažiau pieno. Be to, geriantieji daugiau pieno turėjo 50 proc. didesnę šlaunikaulio lūžio tikimybę“, – teigia vyriausiasis tyrimo autorius iš Upsalos universiteto prof. Karlas Michaelssonas.

Įdomu tai, kad kai pieno produktai buvo fermentuoti, pavyzdžiui, jogurtas, gauti priešingi rezultatai – vartoję daugiau jogurto turėjo mažiau tikimybių susilaužyti kaulus. Pasak K.Michaelssono, tokius rezultatus galėjo nulemti cukraus kiekis piene – angliavandeniuose laktozė ir galaktozė. Anksčiau tiriant gyvūnus įrodyta, kad abu šie angliavandeniai paskatina senėjimo procesus, tokius kaip uždegimas ar oksidacinis stresas.

Nors mokslininkai ir ištyrė labai didelę žmonių grupę, kol kas išvadų daryti neskuba. Ateityje ketinama dar kartą peržiūrėti tyrimo rezultatus ir pamėginti išsiaiškinti, ar jiems įtakos galėjo turėti alkoholio vartojimas ir antsvoris.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai (6)