Žemėlapis: Afrika be Ebolos  (1)

Ebola yra bauginanti, nenuspėjama liga. Beveik 5 000 Vakarų Afrikos gyventojų per naujausią protrūkį mirė nuo jos, o daugiau nei 13  000 žmonių, manoma, užsikrėtė.

Tačiau kol kas problema iš esmės apsiriboja Liberija, Gvinėja ir Siera Leone. Kitose dviejose šalyse, Nigerijoje ir Senegale, susirgimo atvejai užfiksuoti, tačiau dabar Ebolos jose nėra. Demokratinėje Kongo respublikoje buvo kito Ebolos porūšio protrūkis, kuris dabar suvaldytas. Ir nors buvo vienas ligos atvejis Malyje, pacientas mirė ir rašant šį straipsnį, nebuvo kitų užsikrėtusiųjų – nors tai gali pasikeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant aiškių geografinių Ebolos protrūkio ribų, daugelis amerikiečių atrodo sutrikę. Kaip kitaip būtų galima paaiškinti dviejų vaikų iš Ruandos išsiuntimą namo iš mokyklos Niudžersyje, nepaisant fakto, kad jų gimtojoje Rytų Afrikos šalyje Ebolos nėra (ir ji toliau nuo Vakarų Afrikos, nei Niudžersis nuo Teksaso)? Arba mokytojos Kentukyje atleidimas dėl jos kelionės į Keniją? Arba ženklų turistinių kelionių atšaukimą į tokias šalis, kaip Kenija, Zimbabvė ir Pietų Afrika?

Šios šalys yra toli nuo Vakarų Afrikos, kur Ebola yra problema. Tuo suglumintas, Anthony'is Englandas, britų chemikas, baigęs doktorantūrą Masačiusetso technologijų institute ir nemažai laiko praleidęs užsahario Afrikoje, nusprendė sudaryti žemėlapį, turintį padėti paaiškinti, kuriose šalyse dabar yra Ebolos atvejai ir kur nėra. Tai matosi žemėlapyje aukščiau.

Englandas pats turi tinkamą šiam atvejui istoriją: „Rengdavau mokslines konferencijas Vakarų Afrikoje, kad pirmaujantys Vakarų mokslininkai, bendrai problemų sprendėjai, geriau suvoktų opiausias besivystančio pasaulio problemas,“ paaiškina jis e.laiške. Nors jo kompanija, Mangosteen, uždaryta beveik prieš 10 metų, Ebolos protrūkį jis laiko įrodymu, kad Vakarai turi daugiau dėmesio skirti tam, kas vyksta Afrikoje.

„Ebolos protrūki atveju, problema, kol kas dar neturinti mokslinio sprendimo ir prasidėjusi besivystančio pasaulio kaime, dabar lankosi Niuorke ir vakarų valstybėse,“ rašo jis. „Galiausiai turtingas pasaulis suvoks, kad neprotinga palikti vieną pasaulio dalį grumtis su skurdu tokioje siaubingoje nacionalinėje infrastruktūroje. Prieš pasibaigdamas šis Ebolos protrūkisgali visus to pamokyti.“

Galiausiai ši frustracija ir paskatino Englandą sudaryti žemėlapį ir pasidalinti juo Twitter paskyroje, kurią jis naudoja skelbti informaciją apie Ebola'ą. Nuo tada jis paplito internete, o pradinis jos įrašas persiųstas šimtus kartų.

„Nežinojimas ir klaidinga informacija yra didelė Ebolos problema. Tai, kad supratimo neturinti Kentukio mokykla atleido mokytoją, kadangi ši praleido laiką Kenijoje, yra tiesiog idiotizmas,“ rašo jis, „Ir šis idiotizmas kelia baimę, skatinančią tokius žmones, kaip Chris Christie įgyvendinti nesąmoningus antimokslinius karantino ribojimus. Ebola Jungtinėse Valstijose tampa farsu.“

Žinoma, žemėlapyje yra šiokių tokių netikslumų. Englando sprendimas neįtraukti Malio ar DKR, nepaisant fakto, kad šios šalys nepaskelbtos, kaip neturinčios Ebolos, sukėlė apgalvotą kritiką. Englandas rašu suprantantis kritiką, bet jo teiginys tebegalioja: „Tėra trys šalys, turinčios problemą, ir pasaulis turi tai žinoti," paaiškina jis.

Tai teisingas pastebėjimas. Afrika yra didžiulis, per mažai apžvelgiamas žemynas ir vakariečiai dažnai nesupranta jos geografijos. Anksčiau šiais metais The Washington Post skelbė internetinę viktoriną, kurioje savo skaitytojų prašė išvardinti Afrikos šalis. Rezultatai buvo ne mieli:

Perspektyvos praplėtimui, verta žvilgtelėti į žemėlapį, kurį pirmą kartą 2010 m. išspausdino kartografas Kai Krause. Turėkite tai galvoje, kai mąstysite apie Ebola'ą ir Afriką.


Adam Taylor
www.washingtonpost.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: