Ar toli tie laikai, kai savo sapnus galėsime įsirašinėti ir panorėję peržiūrėti?  (0)

Valdyti savuosius sapnus. Mhm... Išmanu, žinoma, bet... Kas iš to, jei daugeliu atveju tų sapnų neprisimeni, o jei ir prisimeni, tai labai trumpam? O štai jei tuos savo sapnus galėtum įsirašyti į kokią nors laikmeną, ir vėliau juos peržiūrėti...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, sapnų juk būna įvairiausių: vienus norisi kuo greičiau pamiršti, o kitus norisi regėti vėl ir vėl. Galbūt sapnų įrašymo aparatūrą žmonija susikurs ne taip greitai, tačiau pirmas žingsnis šios technologijos link galbūt jau žengtas.

Tyrėjai sukūrė ant galvos užmaukšlinamą biojutiklių sistemą, su kuria pagal galvos smegenų aktyvumo pokyčius galima ekrane keisti judančius paveikslėlius. Ekrane kuriamas filmas yra savotiškas vizualinis pasąmonės vaizdinių įrašas, leidžiantis dirstelėti į sapnų pasaulį.

Animatorius iš Mančesterio (Jungtinė Karalystė) Richardas Ramchurnas yra vadinamojo "skenuojamojo kino" (#scanners cinema) idėjos autorius. Šios kino meno atmainos kūrinius kiekvienas žiūrovas matytų kitaip – savaip. Dabar ši galvos jutiklių sistema sudaro sąlygas vienam žiūrovui ekrane manipuliuoti skaitmenine meno instaliacija.

"Filmo aplinka ir detalės gali būti vaizduojamos pagal tai, kam žiūrovas nesąmoningai skiria daugiau dėmesio ir kas jį labiau traukia, - pasakoja idėjos autorius. – Vaizdų redagavimo procesas vyktų fiksuojant žiūrovo mirksėjimą. Žiūrovai gali projektuoti savo emocijas tiesiog filme, kurį jie žiūri – filmas bus sudarytas iš kelių persidengiančių sluoksnių, kurie gali sąveikauti tarpusavyje arba likti nuošalyje."

"Projekto tikslas – ateityje sukurti sistemą, kuri sudarytų sąlygas žmonėms fiziškai matyti ir girdėti savo sapnus, - svetainėje "Kickstarter" atskleidžia britų animatorius. – Įrenginį pernai išbandėme Mančesterio universitete. Daugelis sistemą išbandžiusių žmonių jautėsi sapnuoją labai ryškiai ir gyvai."

Vienas svarbiausių segmentų šioje sistemoje – galvos biojutiklių rinkinys "MindWave Mobile", kurį sukūrė bendrovė "NeuroSky". Jis kainuoja 100 svarų. Eksperimentų metu savanorių tiriamųjų buvo prašoma užsidėti jutiklius ir žiūrėti trumpametražį filmą.

"Filmo pokyčių ritmas, perėjimai nuo vienos scenos prie kitos priklauso nuo žiūrinčiojo sąmonės būsenos, - aiškina R. Ramchurnas. – Kaip ir sapnuojant, kontroliuoti tai, kas vyksta ekrane tu lyg ir negali. Smegenys tik pasirenka garsus ir vaizdus. Pats jų kurti negali, tačiau gali pasirinkti iš filme esamų."

Mintis sukurti tokį įrenginį britui šovė į galvą perskaičius Walterio Murcho knygą "In The Blink Of An Eye". Joje sapnai lyginami su filmais.

"Filmai ir sapnai turi labai daug panašumų, - pasakoja R. Ramchurnas. – Bėda, kad filmą įsiminti labai lengva, nes jį žiūri būdamas sąmoningos būsenos. O štai prabudus prisiminti sapną kartais būna sunku, nes sapnuojame pasąmoningai. Galvos jutiklių sistema yra tinkamas sapnų tyrinėjimo įrenginys. Jis iškelia pasąmonės vaizdinius ir turinį į sąmonės lauką, tad juos gali patirti sąmoningai."

R. Ramchurnas prognozuoja, kad netolimoje ateityje mokslininkai sukurs sapnus labai detaliai įrašančius įrenginius.

"Teko matyti vieno tyrimo rezultatus, kuriuose daroma išvada, kad visiškai įrašinėti sapnus bus įmanoma per artimiausius 10-15 metų", - pridūrė idėjos autorius.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (0)