Pirmoji privati misija į Mėnulį pakilo iš Kinijos  (0)

Pirmoji privataus kapitalo remiama misija į mėnulį, pabalnojusi Kinijoje sukonstruotą “Long March” raketą, į dangų pakilo šių metų spalio dvidešimt trečią dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„4M“ pavadinimą gavusi misija buvo suplanuota Liuksemburge įsikūrusios kompanijos „LuxSpace“. Nors pagrindiniu šios misijos tikslu išlieka skrydis iki artimiausio mūsų planetai esančio dangaus kūno, tačiau taip pat ne ką mažiau svarbus yra ir naujos tobulinamos technologijos išbandymas, kuri netolimoje ateityje bus naudojama surinktiems Mėnulio grunto pavyzdžiams skraidinti atgal į Žemę.

Jei viskas vyks pagal planą, pasak „LuxSpace“ kompanijos, „Chang’e 5-T1“ erdvėlaivis apskries aplink Mėnulį ir pasileis atgal link Žemės, o vėliau, dar šio mėnesio 31 dieną, į jos atmosferą grąžins bandomąją mėginių gabenimo kapsulę. O jau 2017 metais suplanuotos „Change’e 5“ misijos metu, minėtoji kapsulė į mūsų gimtąją planetą grįš su vienintelio Žemės palydovo paviršiaus grunto pavyzdžiais.

Ši, vos keturiolika kilogramų sverianti „4M“ kapsulė yra pritvirtinta prie „Long March“ nešančiosios raketos viršutinės pakopos, kuri kartu su ja atliks pirmą istorijoje privataus kapitalo remiamą skrydį aplink krateriais nusėtą mūsų planetos palydovą ir tada pasileis atgal link Žemės. Su „4M“ kapsule visos misijos metu bus palaikomas nuolatinis radijo ryšys, kurį patyrę radiotechnikos mylėtojai galės nesunkiai sugauti savo radijo imtuvais. Verta pažymėti, kad šį signalą sugausiantiems radijo entuziastams „LuxSpace“ kompanija yra įsteigusi specialius prizus.

„Vienas mūsų tikslų yra pritraukti kuo didesnį visuomenės susidomėjimą kosmoso tyrimais“ sako LuxSpace komapnijos sistemų inžinierius Hubertas Moseris (eng. Hubert Moser). „Taip pat norime prisidėti prie kosmoso misijų populiarinimo – štai kaip vis daugiau sulaukiančių mažųjų Žemės palydovų idėjos“ (verta prisiminti, kaip entuziastingai prie šios idėjos yra prisidėjusi ir Lietuva, į kosmosą paleidusi savo pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą).

Inžinierius pabrėžia, kad „4M“ misijos metu radijo entuziastų sukaupta radijo signalų informacija bus panaudota tobulinant erdvėlaivių kosminės navigacijos sistemas. Be to, minėtoji grunto pavyzdžių gabenimo kapsulė yra apginkluota nedideliu dozimetru, pagamintu Ispanijos kompanijos „iC-Malaga“, visos kosminės misijos metu matuosiančiu radiacijos lygį.

Bet kaip gi privataus kapitalo kompanija pajėgia finansuoti tokią tolimą kosminę kelionę? Pasak „LuxSpace“, visa ši misija bus įgyvendinta kaip niekad pigiai.

Misijos inžinierius p. Moseris teigia, kad visas „4M“ biudžetas gali būti išreikštas vos šešių skaitmenų suma.

Istorinė misija yra surengta, norint pagerbti Manfredą Fuchą (ang. Manfred Fuch), motininės „LuxSpace“ kompanijos „OHB“ įkūrėją, kuris sulaukęs garbingo 75 metų amžiaus, mirė šių metų balandžio mėnesį. („4M“ angliškai reiškia „Manfred Memorial Moon Mission“, kas lietuviškai būtų verčiama kaip „Manfredo atminimo mėnulio misija“).

Pasak „LuxSpace“ atstovo, misijos kapsulei parkeliavus į Žemę, nešančioji raketa liks skrieti mūsų planetos orbitoje. Nors pačios misijos trukmė vos aštuonios dienos, bet pagrindinė raketos kapsulė, galėsianti namo pargabenti mėnulio uolienų pavyzdžius, bus daugkartinio panaudojimo.

„Kaip antrinį energijos šaltinį „4M“ pasitelkė saulės baterijas, ir taip mėgins prailginti nešančiosios raketos gyvavimo laiką planetos orbitoje. O ar šis sprendimas pasiteisins, priklausys tik nuo mūsų kaimyninės žvaigždės spindulių malonės“, – teigia p. Moseris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Dilda
(17)
(0)
(17)

Komentarai (0)