Išsigelbėjęs „Virgin“ erdvėlaivio pilotas atskleidė, ką atsimena  (5)

Kompanijos „Virgin Galactic“ erdvėlaivio „SpaceShip Two“ piloto Peterio Sieboldo išsigelbėjimą daug kas vadina tikru stebuklu. Vyrui pavyko laiku iššokti iš ore suirusio aparato ir jis ištvėrė kritimą iš 15 kilometrų aukščio. Maža to, krisdamas žemyn P.Sieboldas pro šalį skridusio lėktuvo pilotams iškėlė nykščius, parodydamas, kad yra gyvas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lemtingas bandomasis skrydis įvyko spalio 31-osios rytą. P.Sieboldas ir geras jo draugas, antrasis pilotas Mike'as Alsbury sėdėjo standartinėse pilotų kėdėse, apsirengę plonus skrydžių kostiumus su atsarginiais parašiutais. Erdvėlaiviui atsikabinus nuo jį nešusio lėktuvo, maždaug 15 km aukštyje įsijungė „SpaceShip Two“ raketinis variklis. Deguonies kaukes dėvintys pilotai įsirėmė į kėdes – erdvėlaivis pagreitėjo iki maždaug 1500 kilometrų per valandą.

Tuomet įvyko nelaimė. Pirminiais duomenimis, per anksti įsijungė sistema, turinti pristabdyti erdvėlaivį ir padedanti stabilizuoti aparatą jam grįžtant į atmosferą. Dėl milžiniškos turbulencijos aparatas sudužo ore.

M.Alsbury įstrigo kabinoje, tačiau P.Sieboldas buvo išsviestas iš nuolaužų arba kažkokiu būdu sugebėjo atsegti saugos diržą ir iššokti. 43 metų pilotas krito žemyn didesniu nei 190 km per valandą greičiu.

Jis pats teigia neatsimenantis, kas iš tiesų nutiko, mat prarado sąmonę. Ją vyras atgavo krisdamas, pusiaukelėje link žemės. „Pirmiausia, ko gero, praradau sąmonę. Visiškai neatsimenu, kas įvyko, tačiau atsigavau kritimo metu. Atsimenu, kaip pamojavau praskrendančiam lėktuvui ir iškėliau nykščius, kad parodyčiau, jog man viskas gerai. Žinau – tikras stebuklas, kad išgyvenau“, – teigė P.Sieboldas.

„SpaceShip Two“ pilotų kėdės neturi katapultavimosi galimybės – nelaimės atveju pilotai turi išimti specialų liuką ir pro jį iššokti. Tačiau erdvėlaiviui staiga sudužus 15 km aukštyje, vargu ar įmanoma išlikti sąmoningam.

Abu pilotai turėjo parašiutus, kurie, įvykus nelaimei, automatiškai išsiskleidžia pasiekus nustatytą aukštį. P.Sieboldo atsarginis parašiutas išsiskleidė maždaug 6 km aukštyje. Vyras nenurodė, ar parašiutą išskleidė pats, ar jis suveikė automatiškai.

Iš ligoninės jis buvo paleistas prieš savaitę, praėjus vos trims dienoms nuo nelaime pasibaigusio skrydžio, ir grįžo namo pas žmoną bei du vaikus.

Po nelaimės 24 keleiviai, užsisakę išankstinius skrydžius „Virgin Galactic“ erdvėlaiviu, pareikalavo grąžinti pinigus. Pirmieji bilietai į kosmosą buvo parduodami po 250 tūkst. dolerių ir juos iš viso nusipirko 800 turtuolių.

Prieš šią nelaimę „Virgin“ imperijos savininkas, milijardierius Richardas Bransonas žadėjo, kad dar šįmet su sūnumi Samu taps astronautais, o pirmieji kosmoso turistai galės kilti jau kitų metų pavasarį. Tačiau dabar šiuos planus gali tekti atidėti mažiausiai metams.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(51)
(0)
(51)

Komentarai (5)