Ugnies virš Uralo mįslė dar neįminta: meteoro versija neįtikino (Video)  (3)

Internete išplitęs vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas ryškus šviesos pliūpsnis danguje ties Rusijos miestu Jekaternburgu, atrodė, yra lengvai paaiškinamas: savo nuomonę nedelsiant pareiškė valstybės Ypatingų situacijų ministerijos pareigūnas, nurodęs, jog buvo vykdoma senų šaudmenų naikinimo operacija. O Rusijos mokslų akademijos narys, tikino, kad tai – iš dangaus nukritęs bolidas. Bet panašu, kad tiesa nėra tokia paprasta, kaip pirmosios viešai paskelbtos įvykių versijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-11-21 Ugnies virš Uralo mįslė dar neįminta: meteoro versija neįtikino (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abiejų pirmųjų pareiškimų autoriai vėliau paneigė savo žodžius. O vietiniai gyventojai pasakoja, kad šviesos pliūpsniai buvo du.

Ypatingų situacijų ministerijos atstovų pareiškimą paneigė Centrinės karinės apygardos vadovybės štabo atstovai. „Mes tuo neužsiėmėme“, - leidiniui „Novyj region“ sakė apygardos atstovas spaudai Jaroslavas Roščupkinas

Vėliau paaiškinimą pateikė ir ministerijos atstovai. Pasirodo, paaiškinimą pateikti jie paskubėjo net vaizdo įrašo nepažiūrėję. „Visų pirma – telefonu, kai dar vaizdo nebuvau mačiusi, pamaniau, jog tai yra šaudmenų naujinimas. Vėliau su budinčiuoju pasiaiškinau – niekas nieko pasakyti negali. Vaizdo įrašui išplitus nesulaukėme jokių skambučių, jogių skundų. Viskas lyg ir ramu, bet kas tai buvo – kol kas nežinia“, - tam pačiam leidiniui aiškino Ypatingų situacijų ministerijos Sverdlovsko srities atstovė spaudai Natalija Zyrianova.

Mokslo bendruomenės atstovai išreiškė nuomonę, kad šviesos blyksnis galėjo būti sukeltas meteorito. Tokią versiją iškėlė Rusijos mokslų akademijos narys, Uralo federalinio universiteto profesorius Viktoras Grochovskis, vadovavęs Čeliabinsko meteorito tyrimui. „Iš pradžių, pagal pirmą vaizdo įrašą, galima buvo manyti, kad tai iš tiesų buvo meteoritas, kuris, degdamas atmosferoje, sukėlė tokį ryškų šviesos blyksnį. Bet vėliau, peržiūrėjęs ir daugiau įrašų, iš kitų kampų, pradėjau abejoti savo pirminėmis išvadomis. Tai visgi buvo ne meteoritas“, - sakė akademikas.

Sverdlovsko hidrometeorologijos centro ir Kouro observatorija apskritai susilaikė nuo komentarų šia tema. O be aiškios informacijos ir tvirtos ekspertų nuomonės vietos gyventojai nevaržomai kuria savas įvykių versijas, kurios viena už kitą fantastiškesnės. Vyrauja idėjos, kad blyksnį sukėlė į Žemę besiveržiantys ateiviai, kad vyko raketų bandymai, HAARP įrangos (numanomo klimatologinio ginklo) paleidimas.

Be to, vietos gyventojai aiškina, kad blyksnių buvo daugiau. „Apskritai tai blykstelėjo dukart. Pirmas kartas buvo trečiadienį, apie 17:20. O penktadienį, lapkričio 14 dieną, jau buvo antras blyksnis. Abu jie buvo vienodo ryškumo. Bet jokių sprogimo garsų ar sprogimo bangos nejutome“, rašė vietinė gyventoja Marija Golubčikova.

Internete pasirodė ir daugiau šio reiškinio vaizdo įrašų – tai, jog blyksnis yra ryškus aukštai danguje ir pažemėje, verčia suabejoti jo kosmine kilme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (3)