Prisigėrimas iki atminties netekimo: ką tai reiškia organizmui  (3)

Remiantis „Alcoholism: Clinical and Experimental Research“ leidinyje publikuoto tyrimo rezultatais, prisigeria iki atminties netekimo dažniausiai jauni žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Kalifornijos San Diego universiteto psichiatrijos profesoriaus Marco Schuckito kartu su kolegomis atliktame tyrime panaudoti 1402 alkoholį vartojančių britų 15-19 metų paauglių duomenys. Paaiškėjo, kad iki 19-jo gimtadienio 90 proc. šių paauglių jau yra bent kartą prisigėrę iki sąmonės netekimo. Apie pusė šių paauglių tai yra patyrę daugiau nei vieną kartą, rašo „Time“. Daugiau nei pusė patikino patiriantys šią būseną bent kartą per metus.

Tarp iki atminties praradimo prisigėrusių paauglių daugiau merginų nei vaikinų. Tai susiję tuo, kad merginos sveria mažiau ir jų organizme mažiau alkoholį praskiedžiančio vandens. „Deja prisigėrimas iki atminties praradimo dažnai vertinamas kaip linksmas, o ne kaip pavojingas dalykas. Nesu tikras, ar žmonės supranta su prisigėrimu iki atminties praradimo susijusius pavojus“, - patikino M. Schuckitas.

Atminties „duobės“ pasitaiko tada, kai žmogus viršija asmeninį alkoholio limitą. Alkoholiniai gėrimai – tai depresantas, o kai dozė yra pakankamai didelė, depresantai kenkia atminčiai. Tokiais atvejais atrodo, kad žmogus yra budrus, tačiau jo atmintis iš tikrųjų nefiksuoja to, kas vyksta aplink. Jei tokios būsenos žmogaus paklausti, kas atsitiko prieš 10 minučių, jis negalės atsakyti.

Nors tokių atminties „duobių“ poveikis smegenims nėra detaliai ištirtas, specialistai linkę teigti, kad poveikis tikrai nėra teigiamas. Žinoma, didelis alkoholio kiekis kraujyje neigiamai veikia atmintį ateityje, o atminties praradimas vartojant alkoholį aiškiai rodo, kad geriama per daug. Vieniems šį efektą sukelia mažesnis alkoholio kiekis, kitiems – didesnis. Šie skirtumai susiję su genetiniu jautrumu alkoholio poveikiui, tačiau bet kuriuo atveju atminties praradimas vartojant alkoholį reiškia, kad geriama per daug.

Specialistai teigia, kad ši problema didžiausią pavojų kelia jauniems žmonėms. „Kai iš tikrųjų stipriai prisigeriama, atveriamas kelias didelėms bėdoms“, - patikino M. Schuckitas, turėdamas omenyje didesnę nelaimingų atsitikimų ir muštynių tikimybę, o taip pat ir dalykus, dėl kurių vėliau gailimasi, pavyzdžiui, atsitiktinius lytinius santykius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(47)
(-29)

Komentarai (3)