Tyrimais įrodyta – šaltis yra užkrečiamas  (2)

Galbūt prisimenate atvejį, kaip pasižiūrėjus į sušalusį žmogų nejučia šaltis ėmė krėsti ir jus? Naujasis mokslininkų tyrimas rodo, kad tokiai savijautai yra mokslinis paaiškinimas ir kad šaltis yra užkrečiamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad atliktų tyrimą mokslininkai surinko 36 dalyvius ir juos pasodino į kambarį, kuriame kontroliuojama temperatūra. Dalyviams buvo liepta žiūrėti vaizdelius, kaip aktoriai vieną ranką panardina į garuojantį, ledinį arba neutralų vandenį.

Kiekvienas iš jų pasižiūrėjo dešimt įrašų, po keturis – šiltu ir šaltu vandeniu su skirtingais aktoriais, taip pat ir du kontrolinius vaizdo įrašus. Visi vaizdo įrašai truko po dvi minutes.

Kol buvo žiūrimi įrašai, tyrėjai matavo žmonių širdies rimtą ir rankų temperatūras. Stebint įrašus, kuriuose buvo šiltas ir neutralus vanduo, jokių pokyčių neužfiksuota, o stebint kaip aktoriai panardino rankas į šaltą vandenį, žmonių rankų temperatūra sumažėjo. Tiesa, sumažėjimas nebuvo labai didelis, tačiau tyrėjai nustatė, kad jis nėra atsitiktinis. Stebint žmonių širdies ritmą jokių pokyčių neužfiksuota.

Kodėl vaizdo įrašai su šiltu vandeniu neiššaukė šilimo efekto? Mokslininkai mano, kad vandens šiltumas galėjo likti nepastebėtas. Be to, šalto vandens temperatūra buvo itin žema.

Mokslininkai taip pat atkreipė dėmesį, kad žymiai lengviau skelti kūno temperatūros sumažėjimą negu padidėjimą.

Šis tyrimas paremia emocinį užkratą – tendenciją dviem žmonėms mėgdžioti vienas kito išsireiškimus ir emocijas. Manoma, kad emocinis užkratas vyksta tarpininkaujant veidrodiniams neuronams – veidrodinėms ląstelėms, kurios abi veikia tuomet, kai, pavyzdžiui, gyvūnas atlieka arba stebi tam tikrą veiksmą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (2)