Kaip ant pirštų skaičiuoja Indijos vaikai? (Video)  (4)

"...O kad skaičiaus nepamirštų, jie skaičiuodavo ant pirštų..." (J. Marcinkevičius, "Grybų karas"). Žiūrint šį vaizdo siužetą iš vienos mokyklos Indijoje, iš pradžių kyla pasipiktinimas – kodėl vaikai ten verčiami matematikos mokytis tiek, kad jų rankas apima Parkinsono ligos traukulius primenančios konvulsijos?!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto šis pašėlęs pirštų ir plaštakų nėra nevalingas – taip Indijos vaikai skaičiuoja ant pirštų. Šiek tiek juokingas vaizdas, tenka pripažinti, įspūdingas – vaikai lyg Hario Poterio burtų mokykloje spaudinėja ir maigo ore kažkokio nematomo erdvinio kompiuterio ar kalkuliatoriaus klavišus.

Jei tokius aritmetikos rifus mintinai pjaustantiems vaikams iš Indijos feliksais-finansininkais tapti nepavyktų, jiems turėtų šviestis mažų mažiausiai solo gitaros virtuozo Joe Satriani karjeros perspektyvos.



Šiems Indijos vaikams nereikia jokio kalkuliatoriaus – jie net ir didelius skaičius skaičiuoja mintinai. Skaičiuoja, naudodamiesi mintinio abako techniką – seną Azijos skaičiavimo sistemą, kuri padeda vizualizuoti įsivaizduojamą abaką (skaičiuotuvą) ir skaičiavimo veiksmus atlikti be abako.

Kaip ši sistema veikia, galima sužinoti šiame vaizdo siužete, nekreipiant dėmesio į prastą vaizdo bei garso kokybę ir rinkodaros pareiškimus.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai (4)